Икономически урок за Китай и Русия от д-р Пол Крейг Робъртс

pol
Помните ли как заместник-директорът на ЦРУ Maйк Морел заяви в известно телевизионно шоу, че САЩ трябва да започнат убиват руснаците, за да им дадат  сигнал, а началникът на щаба на Сухопътните войски  Марк Мили заплаши, че „ние ще ви разбием така, както  никой досега не ви е  разбивал?“

И така,  след няколко години постоянни военни заплахи срещу Русия, сега американският министър на финансите Стивън Манчин започна да заплашва Китай. Наскоро той заяви, че САЩ „ще наложат на  тях (Китай) допълнителни санкции и ще  ги лишат от достъп до американската и международна доларова система.“

Какво става? Разореното правителство на САЩ, обременено с 20 трилиона  долара дълг, което е принудено да печата долари, за  да купува  собствените си облигации, заплашва втората по големина икономика в света, която, ако се разглежда по покупателна способност, вече надминава икономиката на САЩ.

Отделете няколко минути  за да помислите за тази заплаха на Манчин срещу Китай.

Колко американски компании се намират в Китай? Това не са  само Apple и Nike. Дали санкциите срещу Китай ще означават, че тези американски компании няма да могат да продават продукти, произведени в Китай в САЩ или някъде другаде извън Китай? Смятате ли, че глобалните американски корпорации ще подкрепят подобни мерки?

А какво ще стане, ако Пекин реагира, като национализира всички американски фабрики, както и западни банки в Китай и Хонг Конг?

Манчин е толкова слабоумен, колкото и представителят на САЩ в ООН Ники Хейли. Той не знае кого  заплашва. Достатъчно е само да се анализира повърхностно заплахата на Манчин да изключи Китай от международната доларова система. Нито една друга мярка не би могла да навреди толкова на Америка и да донесе толкова голяма полза за Китай.

Огромният обем икономически операции просто ще излязат  от доларовата система, като рязко ще намалят мащаба и значимостта и. Най-важното е, че китайското и руското правителство най-сетне биха разбрали, че  да остават в доларовата система – това е маса от задължения, без никакви ползи. Русия и Китай трябваше да създадат своя собствена система преди много години. Оставайки част от доларовата система на Вашингтон,  всъщност дават на Вашингтон правото да заплашва и да налага санкции.

Причината, поради която Русия и Китай остават слепи и не забелязват очевидното, е, че някога поради глупостта си изпратиха своите студенти в Съединените щати  за да изучават икономика. Тези студенти се завърнаха у дома си с промити мозъци, натъпкани с неолиберална  икономика, която Майкъл Хъдсън нарича „икономика на бунището“. Тази американска икономическа наука прави руските и китайски икономисти de facto американски марионетки. Те подкрепят политика, която служи на интересите на Вашингтон, а не на собствените им страни.

Ако Китай и Русия искат да бъдат наистина суверенни страни, те трябва да се молят Манчин да ги отреже от доларовата система, която експлоатира икономиката им. След това Русия и Китай ще трябва да въведат собствена финансова система и да изучат  реалната икономика, вместо да смятат за икономика пропагандата, която обслужва интересите на Вашингтон.

Пол Крейг Робъртс е  американски икономист, политически и икономически коментатор, Кавалер  на Ордена на Почетния легион, републиканец, бивш помощник по икономическата политика в администрацията на Роналд Рейгън.

Шок: Съветникът на Тръмп по науката Д. Гелентер заяви, че САЩ не са кацали на Луната

Шок: Съветникът на Тръмп по науката Д. Гелентер заяви, че САЩ не са кацали на Луната

Дейвид Гелентер е действащ професор в Йейлския университет и настоящ съветник на президента на…

Лицемерието на Меркел: Европа повече не може да разчита на САЩ и Великобритания

Лицемерието на Меркел: Европа повече не може да разчита на САЩ и Великобритания

Европа повече не може „изцяло да зависи“ от САЩ и Великобритания, след „брекзит“ и…

Норвежкият Нострадамус Й. Галтунг, предсказал разпадането на СССР, твърди, че Доналд Тръмп ще предизвика колапса на САЩ

Норвежкият Нострадамус Й. Галтунг, предсказал разпадането на СССР, твърди, че Доналд Тръмп ще предизвика колапса на САЩ

Може да е изненадващо, но в света има хора, които прогнозират с изключителна прецизност  …