Юнкер: ЕС трябва да възстанови отношенията си с Русия и да не позволява на САЩ да диктуват своята политика

Юнкер: ЕС трябва да възстанови отношенията си с Русия и да не позволява на САЩ да диктуват своята политика

ЕС трябва да възстанови „практическите си отношения“ с Русия и да не  позволява на САЩ да диктуват своята политика, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, пише Би Би Си.

Юнкер също така каза, че той не е съгласен с твърдението на президента на САЩ Барак Обама, че Русия е само „регионална сила“.

„Ние трябва да положим усилия за изграждането на практически отношения с Русия. Това не е много привлекателно, но това  трябва да се направи, не можем да продължим в този дух,“ – каза Юнкер.

Според ръководителя на Европейската комисия  Русия трябва да бъде третирана с уважение.

Ръководителят на комисията в Държавната  дума по международните въпроси Алексей Пушков написа в „Twitter“, че изявлението на  Юнкер проправя пътя към върха на отмяна на санкциите срещу Русия.

„Това ще бъде труден процес:  ще му се противоставя  цялата антируска Европа“ – пише Пушков.

Интересното е, че през март Юнкер направи предложение за създаване на европейска армия, за да се покаже на Русия, че Европейският съюз  сериозно  защитава своите  ценности.

Това  председателят на Европейската комисия посочи, че участието на Русия във военния конфликт в източната част на Украйна прави аргументите в полза на създаването на европейска армия по-убедителни.

Миналата седмица Обама заяви, че Русия отлага  политическото решение на конфликта в Сирия и със своите  въздушни удари само укрепва групировката „Ислямска държава“.

„Ислямска държава“ е призната в много страни за  терористична организация.

По темата:Бойко Борисов получи благодарствено писмо със сърчице от Жан-Клод Юнкер

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм