Властта у нас против забраната за ГМО продукти

 Сложим ли вето ще сме “остров на глупаци“, каза зам.министър Цветан Димитров.

Според регламента на Европейския съюз всяка държава трябва сама да реши дали на територията й могат да се внасят гено-модифицирани храни и фуражи, стана ясно по време на парламентарната комисия по земеделие и храни, в която участие взе и зам.-министър Цветан Димитров.

След проведени срещи с животновъди, както и с техните колеги от Румъния и инициирани работни групи в Министерство на земеделието се е стигнало да мнението, че забрана за ГМО фуражи и храни у нас не бива да бъде налагана.

Според земеделци вносът на генно- модифицирани храни и фуражи не е опасен като отглеждането им, което уврежда земята. Ако страната ни обаче забрани вноса им, това ще повлияе негативно върху производителите ни, защото съседните ни страни ще купуват евтин ГМО фураж и продукцията им  ще е на по-ниски цени. Това ще засегне основно сектори като мляко, месо и яйца, обясни зам.министърът.

Цветан Димитров заяви, че България вече е имала тримесечен срок, в който е трябвало да изпрати становището си по въпроса и че това не едва началото на дебата, но ако забраним вноса на ГМО ще се превърнем в “Остров на глупаци“, които не искат да се грижат за фермерите си.

Според депутатите ако забраним вноса на ГМО ще нарушим основните правила на ЕС, според които не трябва да възпрепятстваме свободното движение на стоки.

В полза на този теория се обяви и служебният министър от кабинета Близнашки проф. Иван Станков, който заяви, че не бива да се ограничават фермерите, затова няма как ние единствени в Европа да забраним вноса на ГМО, но напомни, че у нас няма среда за научни изследвания за лошото влияние на такива продукти, а пък проф. Светла Бъчварава го допълни, че изследванията върху хора са напълно забранени.

Проф. Бъчварова каза още, че предмет на свободно движение в Европа са около 38-39 ГМО продукта, а още 56 чакат своето одобрение, а генно-модифицирана царевица отглеждат само 4-5 страни в Европа, сред които Испания. Очаква се обаче и Румъния да се присъедини към държавите сеещи от забранената царевица, което пък ще застраши потребителите у нас и затова трябва да бъде въведено законодателство за етикетирането на продукти произведени с такива суровини и да бъдат въведени специални етикети за месо от животни, които са хранени с ГМО фуражи, за да се защити интереса на потребителите, а също и да на потребителите да е ясно дали това се е случвало в други държави, откъдето местните продукти се внасят.

В крайна сметка депутатите решиха да изпратят становището си на Европейската комисия, но с рамкова позиция, в която България ще има правни основания да наложи мораториум върху вноса на ГМО храни и фуражи ако това уврежда интересите й, както се случи с наложената забрана за износ на дървесина в началото на тази година.

 http://kanal3.bg