Ексклузивно: Израел се грижи за ранените сирийски бунтовници

israelmedical„Израел, без да се афишира, култивира връзки с умерените фракции на сирийските бунтовници, действайки на израелско-сирийската  линия за примирие, която е под надзора на ООН“ – казва журналистът Колъм Линч в блога The Cable на Foreign Policy.

Израел оказва „на бунтовниците  медицински грижи и ги снабдява с други ресурси (не се посочва какво), както и евентуално усвоява ценна  „разузнавателна информация за дейността на армията на президента Башар Асад армия и екстремистките опозиционни сили в Сирия,“ – се казва в статията.

Според доклада на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун,  последните три месеца  бунтовниците са пренесли от Сирия през линията за примирие  89 ранени, а те са приети от военни от израелските отбранителни сили, които са върнали 21 членове на сирийската въоръжената опозиция обратно в Сирия, включително телата на двама  мъртви.

Според официалния представител на израелските военни Питер Ларнер, през последните 14 месеца  израелското правителство е лекувало повече от хиляда сирийци. „Ние не извършваме каквато и да е проверка на благонадеждност, не проверяваме откъде са те, за коя група се борят, и дали те са цивилни лица“, – казва Лернер.

Лернер каза, че има нещо като „джентълменско споразумение“ със сирийците: те следва да предупреждават израелските сили за намерението си да доставят своите ранени. Но той казва, че сътрудничеството между Израел и сирийците е  строго медицинско и хуманитарно. Основната задача се определя като „защита на границата срещу потенциално разпростиране на гражданската война в Израел“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *