Аутизмът и шизофренията са свързани със замърсяването на въздуха

smoglondon.gt

Ако някой се е учудвал от все по-ожесточената битка с цигарения дим, тук може би ще му просветне. Всичко е за отвличане на вниманието от далеч по-опасния проблем със замърсяването на въздуха от автомобилите.

Замърсеният въздух има отрицателно въздействие върху развиващия се мозък на новородени мишки, а промени настъпват в тези области,  които у хората са  свързани с развитието на аутизъм и шизофрения. Това заключение, според Independent, е направила  група учени от Университета на Рочестър (USA), ръководени от професор Дебора Кори-Слехта. Проучването е публикувано в  Environmental Health Perspectives.

По време на експеримента, мишките са били изложени на въздействието на въздух, наситен с фини частици в  концентрация, която „отговаря на пиков час в американски средно голям град“.  Такава смес  животните дишали в продължение на четири часа на ден, осем дни, разделени  между първата и втората седмица от живота им. От гледна точка на развитието на мозъка този период отговаря на времето, непосредствено преди и непосредствено след появата на човек на бял свят.

Установено е, че в резултат на такава експозиция в мозъка на мишки настъпва възпаление, в резултат на което страничните вентрикули на този орган се увеличават почти три пъти спрямо стандартната стойност, и това пречи на нормалното развитие на бялото вещество. По-рано бе доказана връзка на такива промени с аутизъм и шизофрения при хората.

Наблюдавано е също, че след вдишване на замърсен въздух в мозъка на експерименталните  мъжки мишки се повишават нива на глутамата – невротрансмитер, чиято необичайно висока концентрация е типична за хора, които страдат от същите две заболявания едновременно.

Професор Кори-Слехта се въздържа от заключения за  пряка причинно-следствена връзка. „Никога не използвам думата „предизвиква“- казва тя в интервю за USA Today.  Според нея, следва да се говори за „комбинация от рискови фактори … през целия живот“.  В същото време, тя счита, че според резултатите от нейното изследвания трябва да бъдат повдигнати въпроси относно адекватността на съществуващите стандарти за чист въздух.

Източник: Independent

Превод: АНАЛИЗАТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *