Израелци ще правят бебешки пелени от медузи

pampersИзраелски еколози направиха изненадващо съобщение, че светът е заплашен от медузи и бебешки пелени. С първото всичко е ясно: милиарди медузи унищожават  подводния живот,  пречат на туристите по плажовете и  заплашват колекторите на АЕЦ. А второто защо?

Оказва се, че през първата година от живота на новороденото се използват около 70 килограма  памперси , които след това отиват на боклука.

Израелски учени са изчислили , че всяка година на сметищата  в целия свят се изхвърлят 3,8 милиона тона  използвани памперси . Но това не са безобидните марли и пелени, използвани от по-старото поколение родители. Това е продукт на химическата индустрия, който е заплаха за околната среда.

Учени от университета на Тел Авив предлагат решение на двата проблема наведнъж. Те открили, че медузата се състои от материал, който може да абсорбира и да задържа значително количество течност.

Изследователите са разработили концепция , съгласно която медузите,  уловени в океана , може да се използват за производство на широка гама от домакински продукти, включително и бебешки пелени .

От израелската компания Офер Ду – Нур, занимаваща се с тази перспективна  тенденция, обясняват: „В морето има твърде много медузи, а  в сметищата твърде много памперси. Защо не се даде отговор на тези два въпроса едновременно? „

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *