Еверест облъчва по-силно от АЕЦ

everestНово проучване разкри, че всеки алпинист при изкачване и слизане на връх Еверест, може да получи доза радиация пет пъти по-голяма от средната годишна доза на работещ в британска АЕЦ.

В доклада на британската асоциация за радиационна защита, подготвен от алпиниста Боб Кер се казва,  че дозата  радиация, получена за едно изкачване на Еверест, може да увеличи риска от развитие на рак  10 000 пъти.

Същността е в това,  че на върха на планината алпинистът се  отделя от космоса с по-тънък слой на атмосферата , отколкото на морското равнище . Поради тази причина слънчевите лъчи по-дълбоко въздействат върху неговия организъм.

Боб Кер обяснява: „Ако някой  получи  подобна доза радиация, без катерене в планината, а на морското равнище, официалните документи на Обединеното кралство щеше да определят тази доза като „значителна“,  равняваща се  годишния безопасен лимит“

В същото време, има категория хора, например, като шерпите, които в продължение на целия си живот многократно се качват на върха на Еверест.
Вероятно последиците от радиацията върху техните организми, далеч надхвърлят безопасните граници .

Кер съобщи, че по-голямата част от алпинистите дори не се досещат за тази  доза на излагане на радиация , която получават по време на изкачване на най-високия връх в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *