Тийнейджър от САЩ направи пробив в медицината

203950722730259Когато в ръцете на 15-годишния ученик от САЩ Суман Мулумуди попаднал 3D- принтер, той решава да си напечата чохъл за  iPhone, който да е много по- различен от останалите . Той не го направил от Lego,  не го инкрустирал с диаманти и не го направил като Batmobile. Неговият чохъл има  друго , по-полезно свойство. В него е вграден стетоскоп – инструмент, който лекарите използват, например, за да слушат сърцето на пациентите.

В задната част на чохъла е монтирана диафрагма, която улавя нискочестотни звуци,  усилва и ги предава на микрофона на устройството . А след това специална програма  записва  и буквално “ визуализира “ сърдечния ритъм , създавайки диаграми и графики.

Бащата на  Суман е кардиолог , така че няма нищо чудно във факта, че момчето се интересува от медицина . Според самия създател, за да разработи първия работен прототип, са му трябвали само две седмици.

15 -годишното момче дори основава собствена компания Stratoscientific и се чака одобрение  Steth IO от Администрацията по храните и лекарствата .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *