Изненада: Лекарство за артрит успешно лекува диабет

Клинично изпитване установи, че лекарство за ревматоиден артрит запазва способността на панкреаса да произвежда инсулин при пациенти с диабет тип 1.

Първото в света клинично изпитване, ръководено от изследователи от Института за медицински изследвания на Сейнт Винсент (SVI) в Мелбърн, установи, че барицитиниб запазва способността на клетките на панкреаса да произвеждат собствен инсулин и забавя прогресията на диабет тип 1 при пациенти, наскоро диагностицирани със заболяването.

Барицитиниб е лекарство, което обикновено се предписва за ревматоиден артрит. Лекарството може да бъде първото лекарство, модифициращо диабет тип 1, което може да се приема под формата на хапчета.

Барицитиниб блокира действието на ензимите Janus kinase (JAK), които контролират възпалението. Одобрен е за лечение на автоимунни заболявания, ревматоиден артрит и алопеция.

Като част от изследването учените са изследвали ефекта на лекарството върху нивата на С-пептида. Това е златният стандарт за ендогенна инсулинова секреция при диабетици тип I.

Те също така изследваха дневните инсулинови нужди на участниците, използвайки гликиран хемоглобин (HbA1c), маркер за дългосрочен контрол на кръвната захар. В допълнение, учените са тествали променливостта на нивата на кръвната захар през деня, която е измерена с помощта на непрекъснат мониторинг на глюкозата (CGM).

Изследователите установяват, че на седмица 48 субектите, които са приемали лекарството за артрит, са имали по-високи средни нива на С-пептид в сравнение с контролната група (0,65 nmol/L/min спрямо 0,43 nmol/L/L/min).

Това означава, че клетките на панкреаса са запазени и могат да произвеждат собствен инсулин.

Средната дневна доза инсулин за 48 седмици е 0,41 единици/kg/ден в групата на лечение и 0,52 единици/kg/ден в контролната група.

Въпреки че нивата на HbA1c са сходни между двете групи, на седмица 48 дневната вариабилност на глюкозата е 29,6% в групата на лекарството и 33,8% в групата на плацебо. Лекарството не е причинило сериозни странични ефекти.

Проучването е публикувано в The New England Journal of Medicine, а във видеоклиповете по-долу служителите на SVI показват как е проведено изследването и говорят за резултатите.

Интересно е друго: Препаратът може да се намери и у нас на смешната цена от само 6 896,57 лв. – да близо 7 хиляди лева за 98 хапчета.

Все пак има спасение:Заплащане от НЗОК (Реимбурсация): 6896.64 лв.