Изненада: Лекарство за артрит успешно лекува диабет

Клинично изпитване установи, че лекарство за ревматоиден артрит запазва способността на панкреаса да произвежда инсулин при пациенти с диабет тип 1.

Първото в света клинично изпитване, ръководено от изследователи от Института за медицински изследвания на Сейнт Винсент (SVI) в Мелбърн, установи, че барицитиниб запазва способността на клетките на панкреаса да произвеждат собствен инсулин и забавя прогресията на диабет тип 1 при пациенти, наскоро диагностицирани със заболяването, пише .

Барицитиниб е лекарство, което обикновено се предписва за ревматоиден артрит. Лекарството може да бъде първото лекарство, модифициращо диабет тип 1, което може да се приема под формата на хапчета, коментира сайтът .

Барицитиниб  блокира действието на ензимите Janus kinase (JAK), които контролират възпалението. Одобрен е за лечение на автоимунни заболявания, ревматоиден артрит и алопеция.

Като част от изследването учените са изследвали ефекта на лекарството върху нивата на С-пептида. Това е златният стандарт за ендогенна инсулинова секреция при диабетици тип I.

Те също така изследваха дневните инсулинови нужди на участниците, използвайки гликиран хемоглобин (HbA1c), маркер за дългосрочен контрол на кръвната захар. В допълнение, учените са тествали променливостта на нивата на кръвната захар през деня, която е измерена с помощта на непрекъснат мониторинг на глюкозата (CGM).

Изследователите установяват, че на седмица 48 субектите, които са приемали лекарството за артрит, са имали по-високи средни нива на С-пептид в сравнение с контролната група (0,65 nmol/L/min спрямо 0,43 nmol/L/L/min).

Това означава, че клетките на панкреаса са запазени и могат да произвеждат собствен инсулин.

Средната дневна доза инсулин за 48 седмици е 0,41 единици/kg/ден в групата на лечение и 0,52 единици/kg/ден в контролната група, пише rou5.biz .

.

Въпреки че нивата на HbA1c са сходни между двете групи, на седмица 48 дневната вариабилност на глюкозата е 29,6% в групата на лекарството и 33,8% в групата на плацебо. Лекарството не е причинило сериозни странични ефекти.

Проучването е публикувано в The New England Journal of Medicine, а във видеоклиповете по-долу служителите на SVI показват как е проведено изследването и говорят за резултатите.

Интересно е друго: Препаратът може да се намери и у нас на смешната цена от само 6 896,57 лв. – да близо 7 хиляди лева за 98 хапчета.

Все пак има спасение:Заплащане от НЗОК (Реимбурсация): 6896.64 лв.