Уникални бактерии се хранят с електричество

LlSSRZs3p1kИзследвани са бактерии, които могат да използват електричество. Въпреки очевидната си простота , археи и бактериите притежават умения, за които не са мечтали и  супергероите.

Разбира се, не става въпрос за телепортация и антигравитация, а възможностите  да се получава енергия от такива източници, които са напълно недостъпни за други организми: от сяра и мравчена киселина, и дори … електроенергия.

Тези суперспособности са изучени  наскоро от екип харвардски биолози начело с Peter Girguis.

Обект на изследването са били многостранните бактерии  Rhodopseudomonas palustris . От биохимична гледна точка те са супермени, способни в различни условия коренно да  пренастройват своя метаболизъм, превключване между различни негови видове: фотоавтотрофен (като у растенията), и фотохетеротрофен и хемоавтотрофен (като у някои бактерии), хемохетеротрофен (при животните).

Заслужава да се отбележи, че за всички форми на живот и различните видове метаболизъм,  електроните са важни не по- малко отколкото за  протичане на ток : участвайки в окислително-възстановителните реакции, те осигуряват не само превръщането на веществата, но също така и производството на енергия от клетката.

Биолозите  изследвали щама R. palustris TIE – 1  необичаен и  в това. За разлика от по-голямата част от организми , той е  в състояние да получава и отдава електрони на вещества, които са не само в разтвор , но също така в и твърда фаза . Например – обикновено желязо .

Поставяйки бактериите  върху свързан електрод , учените показват, че те могат да вземат него електрона,  и  прехвърляйки го в  молекула на въглероден двуокис,  произвеждат енергия.

Допълнителни изследвания провели авторите и на ген, отговорен за две трети от способностите на R. palustris да улавя свободни електрони. Активирайки се от слънчева светлина, генът произвежда протеина RUBISCO, който улавя електрони и ги прехвърляте във въглероден диоксид.

Между другото, вече имаше  смела идея да се превърне култура от  Р. palustris клетки в жив акумулатор , независим от външен източник на енергия.

Girguis  и неговите съавтори не са сигурни в  ефективността на този подход , но предлагат и друг вариант за използване на тези уникални бактерии, построявайки от тях  „живи“ фабрики за промишлен синтез на , да речем, фармацевтични продукти.

Както подобава на всички фабрики , те ще се хранят предимно с ток.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *