Блясъкът на суперзвездите и мизерията на масите. 7 правила за оцеляване в ерата на Siri и роботите – 3

Как да запазите работата си в  новата епоха на машините? Научете се да допълвате роботите

В бъдеще все повече и повече хора ще се занимават с не  чисто информационна работа – такава, която се върши само зад бюрото .

Тяхната работа ще включва движение във физическия свят и взаимодействие с него. Фактът е в това, че в тази област  компютрите все още са доста слаби , въпреки че те започват  по-добре да решава много когнитивни задачи.

Готвачи, градинари, техници , дърводелци , стоматолози и медицински сестри в краткосрочен план няма да бъдат заменени от машини . Всички тези професии са свързани с по-големи сензомоторни дейности , много от тях също изискват включване на въображението , мащабно разпознаване на образи и сложна комуникация.

Не всички   тези професии са високо платени, но те не участват в надпреварата на равна нога с машините.

Много по -трудно е да се създаде кола , която да се движи сама в  100 % от ситуациите в живота, отколкото една кола, която е в състояние да върви в нормални условия по магистралата . По същия начин да се създаде  компютърна система която да диагностицира сама всички заболявания е  значително по-трудно,  отколкото система, която обхваща само най-често срещаните ситуации.

Както и в шаха, партньорство между д-р Уотсън и лекаря – човек ще бъде много по-креативни и устойчиво , отколкото да се опитват и двамата да работят самостоятелно . По думите на футурист Кевин Кели „В бъдеще ще ви плащат в зависимост от това доколко добре се справяте с роботите“.

Измерването на БВП се обезсмисля

Този набор от показатели [ БВП , националните сметки , и така нататък] служи като система от маяци , които помагаха за осветяване на много драматични промени, и които преобразуваха икономиката през 20-ти век. Но икономиката се промени, така че трябва да се променят и показателите.

Във втората машинна ера все повече ни вълнуват идеи, а не предмети: разум, а не материя,  битове, а не атоми; комуникация, а не транзакция. Голямата ирония на информационната епоха е в това , че ние често знаем по-малко за източниците на икономическа стойност,  отколкото преди петдесет години.

Има огромни слоеве на икономиката, невидими в официалната статистика и не  показвани в отчетите и балансите на повечето компании.

И тъй като цифровите услуги, като например Wikipedia имат нулеви цени, те са почти невидими в официалната статистика. Те добавят стойност за икономиката , но не и долари в  БВП.

Безплатните съобщения в  Apple Ichat , безплатни рекламни сайтове като Craigslist или безплатни разговори в Skype,  изтриват милиарди долари от корпоративните отчети и  статистиката за  БВП.

Както показват тези примери , нашата икономическа ситуация  само отчасти е свързана с  БВП. За съжаление, много икономисти, журналисти и представители на обществеността все още приравняват „растежа на БВП“ с  икономическия растеж.

Цифровите технологии не са ефективни, докато  насилствено се вкарват в старите процеси

Забавянето на производителността на труда през 1970 г. и неговото последващо ускорение двайсет години по-късно,   имаше същия интересен прецедент. В края на 1890-те в  американските фабрики се появява електроенергията. Но ръстът на производителността започва едва след двадесет години.

Когато електричество заменя парните двигатели , инженерите  просто купуват колко се може по-мощни двигатели и ги слагат там, където са били парните двигатели. И дори когато се изграждат нови заводи, те следват  същи дизайн .

Може би не е изненадващо, че в този случай двигателите не са довели до увеличаване на производителността. Вече има  по-малко дим и шум , но новите технологии не винаги са надеждни. Като цяло производителността нараства малко.

И едва след тридесет години – през което време бившите мениджъри са се пенсионирали,  и  са заменени от ново поколение – плановете на заводите се променят. Новите тогава заводи са по-близки до тези, които виждаме днес . И производителността на новите конвейери не просто нараства – тя се удвоява и дори утроява.

От статистическият анализ на повече от шестстотин компании се изяснява,  че средно са необходими от пет до седем години,  за да може ефектът на подобряване на производителността чрез компютри напълно да се прояви за бизнеса, направил инвестиции.

Това отразява времето и усилията, необходими за допълнителните инвестиции , без които компютъризацията няма да успее. На всеки инвестиран в компютърен хардуер долар, трябва да се инвестират до $ 9 в софтуер , обучение и реинженеринг на бизнес процесите .

Най-важните ИТ пробиви все още не сме видели

Достиженията, които сме видели през последните няколко години – самоуправляващи се автомобили, полезни хуманоидни роботи, разпознаване  и синтез на реч, 3D- принтери, компютри –   побеждаващи хората на «Jeopardy!»  –  – това не върхът на компютърната ера . Това е само загрявка. Влизайки във втората машинна ера, ние виждаме много повече такива чудеса, и те ще стават повече и по-впечатляващи.

Защо сме толкова сигурни ? Защото експоненциалните, цифрови и рекомбинантни сили във втората машинна ера позволиха на човечеството да постигне две важни събития в историята : възникване на  реален, практически  полезен изкуствен  интелект и връзка между повечето хора на планетата с единна цифрова мрежа.

Всяко едно от тези постижения само по себе си промени из   основи нашите перспективи за растеж. Заедно, те са по- важни от всичко, което се е случило от времето на  индустриалната революция , която завинаги промени физическия труд.

Блясъкът на суперзвездите и мизерията на масите. 7 правила за оцеляване в ерата на Siri и роботите – 2

Блясъкът на суперзвездите и мизерията на масите. 7 правила за оцеляване в ерата на Siri и роботите – 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *