„Бунт на роботите“ и унищожаване на човечеството, разгледани през призмата на науката

    Центърът за изследване на глобалните рискове (CSER) ще разгледа заплахите, свързани с развитието в областите на биотехнологиите, изкуствения живот, нанотехнологиите и изменението на климата.

    Учени твърдят, че да се игнорира възможността за потенциална въстание на роботи, би било „рисковано“.

    Опасенията, че машините могат да заемат нашето място в света, са послужили за основата на сюжетите  на няколко популярни научно-фантастични филми. Може би най-известният е Skynet, враждебна компютърна система от филма „Терминатор“. Получавайки свое съзнание, Skynet влиза в битка, веднага след като е активиран.

    Но въпреки, че концепцията  „машините са по-умни от нас“ генерира ефимерни фантазии, според учените, тя изисква задълбочено разследване.

    „Сериозността на тези рискове е трудно да се прецени, но самата мисъл може да  бъде повод за безпокойство, като се има предвид колко много е заложено на карта“, – съобщават изследователите на сайта на СSER.

    Организатори на проекта CSER са  професорът по философия в Кеймбридж, Хю Прайс, професорът по космология и астрофизика Мартин Рийс и съоснователят на  Skype Яан Талин.

    „Прогнозите, че след известно време в този или следващия век животът ще излезе извън рамките на  биологията, изглежда, не са без основание,“ – казва професор Прайс в интервю за АФП. Той смята, че целта на проекта е да се привлече вниманието на уважаваната научна общност към тази тенденция.

    Прайс добави, че когато роботите и компютрите станат по-умни от хората, можем да се окажем във властта на „машини, които не са зловредни по природа, но чиито интереси просто ни изключват“.

    С цел да се даде шанс на човешката раса да оцелее, центърът започва работа следващата година.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *