Сорос : „Отговорността за фрагментацията на ЕС е на Меркел“

Страните- длъжници в Европейския съюз , като например Гърция , може да се разбунтуват срещу режима на икономии, наложени върху тях от страна на правителството на Ангела Меркел, предупреди в интервю за Tagesspiegel американският финансист Джордж Сорос .

Икономическата политики на сегашното ръководство на Германия по отношение на по-малко заможните членове на ЕС, той в сравнение с програмата на American Tea Party. „Ако в тази област нищо не се промени, ЕС ще потъне в взаимни упреци и озлобеност…  Може да избухне и въстание, което ще унищожи ЕС“  – казва инвеститорът .

Европейския съюз, според становището му, би трябвало  да дава колективни гаранции за еврооблигациите, издадени от всяка държава- членка. Освен това Сорос препоръчва създаването на общоевропейски фонд, който да се попълва чрез данъци от предприятията и да се изразходва за  „финансиране на застраховки за безработица в целия ЕС. „

Сорос прогнозира предстоящото влизане в Европейския съюз в „дълга фаза на стагнация“ , което противоречи на оценките на Европейския съюз – вестникът се позовава на вчерашното изявление на комисаря по икономически и финансови въпроси Оли Рен, който прогнозира растеж в еврозоната от 1,2% през 2014 г. и 1,8% през 2015 .

Източник : Tagesspiegel

ЕС и МВФ са готови да окажат „значителна“ финансова помощ на Украйна

Ангела Меркел- императрицата на Европа

Нобеловият лауреат Гюнтер Грас нападна остро Меркел

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *