Нобеловият лауреат Гюнтер Грас нападна остро Меркел

    Gunter-GrassНобеловият лауреат Гюнтер Грас публикува кореспонденцията си с бившия канцлер на Германия, а на представянето на новата си книга на 26 юни в разгара на предизборната кампания не пропусна да „се разходи“ и по Ангела  Меркел.

    Носителят на Нобелова награда за литература Гюнтер Грас (G?nter Grass) смята, че Ангела Меркел е опасна  за отношенията на Германия с другите европейски страни, съобщи агенция ДПА.

    „Днес виждаме, фрау Меркел, която бързо се научи как да разваля отношенията с нашите съседи“, – каза 85-годишният писател на 26 юни по време на дискусия с кандидата за канцлер от Социалдемократическата партия на Германия (SPD) Peer Steinbruck.

    На тази среща в Берлин писателят представи новата си книга „Вили Брандт и Гюнтер Грас: кореспонденция“ („Willy Brandt und Gunter Grass: Der Briefwechsel“).  Четвъртият поред канцлер на Германия (1969 – 1974) и носителят на Нобелова награда си кореспондират в  продължение на десетилетия – най-вече по инициатива на Грас. Това са пълни с критика и откровения писма сега са публикувани в отделно издание на 1230 страници.

    Ветеран на агитацията

    Като ветеран от предизборната кампания на СДПГ, и вечно срещу Меркел, Гюнтер Грас сравнява сегашния канцлер с Вили Бранд, ръководил някога  Социалдемократическата партия на Германия – и то не в полза на Меркел. В разгара на предизборната кампания преди изборите за Бундестаг на 22 септември 2013 г.,  световноизвестният писател отново напомня за школата, която е  изкарала Ангела Меркел.

    „В Съюза на свободната германска младеж тя се е научила да се нагажда и да използва удобния случай, а  при Хелмут Кол да се обгръща  с власт“, – казва Грас, известен със своите категорични изявления. На мястото на сегашния канцлер,  Вили Бранд нямаше да допусне  кризата в еврозоната и щеше да форсира разбирателството в Европа,  отбелязва авторът на романа „Тенекиеният барабан“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *