Ангела Меркел- императрицата на Европа

    В учебниците за начинаещи политици  Ангела Меркел може  да фигурира  като изцяло отрицателен пример, отбелязва наблюдателят на The Washington Post Ан Апълбаум“. Тя се държи неприветливо с медиите, лишена е от харизма, не се грижи за фигурата си, зле е облечена“ – обяснява авторът.   Меркел също така не изглежда решителна, тя прави „скучна предизборна кампания,  а личният и живот е още по- скучен“.

    Но Меркел за трети път е избрана за канцлер, и следователно е  лидер на цяла Европа.

    merkel„Или е по-добре  да се каже – императрицата на Европа, тъй като Меркел в действителност не ръководи, а царува“ – пише авторът. Меркел не дава заповеди, не отправя искания, а просто установява някои параметри и позволява на другите   да направят своя избор, казва тя.

    По време на кризата в Гърция никога Меркел не осъди икономическата политика на гръцкото правителство в обществото, отбелязва авторът. Но по нейно настояване  емисарите от ЕС настояваха за „скучни, но важни неща“ – специфичните икономически мерки за икономии.

    Меркел въплъщава това, което се харесва на германците: лидерство  без драматизъм, заключава авторът. Тя не вдъхва ревност, тревожност и страх, нито в Германия, нито сред съседите .

    „Благодарение на Меркел Германия може да бъде – като цяло, незабележимо за всички – доминиращата сила в Европа“ – пише авторът .

    Източник: The Washington Post

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *