Заснеха кълбовидна мълния на видео

malniaКълбовидната мълния , която бе възприемана и като извънземно същество, и със сигурност като нещо мистериозно, появяваща се по време на гръмотевична буря, за първи път е заснета на видео.

Китайски учени случайно успели да заснемат това неуловимо светещо кълбо по време на гръмотевична буря в провинция Kuinghai. Кълбото се издигнало от земята след удар от мълния и летяло хоризонтално около 15 м, преди да изчезне. Ширината на обекта е била около 5 метра е светил около две секунди, казва изследовател от Northwest Normal University в Ланджоу, Китай.

Видеото и спектограмата, направени от учените , се считат за първите научни записи на кълбовидна мълния в природата.
Това явление се появява по време на гръмотевични бури, като сияние , първоначално с размер на топка за голф . Тя може да расте и да достигне няколко метра в диаметър. Съществуват известен брой свидетелства за това как огненото кълбо наранява и дори убива хора и причинява сериозни пожари.

Изследователите са установили също така, че намиращите се в почвата елементи – силиций , желязо и калций – също присъстват в огненото кълбо. Те считат, че това означава, че заснетото на видеото кълбо, е продукт на взаимодействието на мълнията със земята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *