Четенето на хороскопи вреди на здравето

horoskopНа пръв поглед, астрологията може да изглежда като безобидно увлечение. Въпреки това, ново  проучване е установило, че постоянното проследяване на зодиакалния  знак има отрицателно въздействие върху човешкото здраве. Тези, които четат ежедневно хороскопа си са по-склонни към импулсивно поведение (в случай на отрицателни прогнози) . Това е така, защото такъв човек е в очакване на лоши събития, пише The Telegraph.

Според проучване, проведено от Университета на Южна Каролина и Университета Johns Hopkins в Балтимор , тези, които предполагат, че съдбата им може да се промени,  са били по- склонни към хаотично вземане на решение,  поради лоши прогнози. Интересното е, че дълго време се е смятало, че четенето на хороскопа  може да подобри настроението, пише dobroutrobg.com и да насърчи  човек към самоотвержени  действие. Само че  учените установили обратен ефект.

В проучването,  на  доброволците се представяла негативна перспектива и били помолени да избират между вечерно парти или почистване на къщата. Тези, които  избрали  почистване, учените определили като по- разумни. След като прочитали негативната си перспектива, доброволците били по-склонни да изберат парти. Резултатите изненадали  експертите, защото те очаквали, че участниците ще изберат почистване, за да   предотвратят нежелано събитие, което се предсказвало в хороскопа .

“ Ние предполагаме,  че за хората, които смятат, че могат да променят съдбата си, отрицателната прогноза може да ги накара да опит  да подобрят съдбата си.  Нашите резултати показват , че четенето на неприятни прогнози всъщност има обратен ефект върху човека“ – казват авторите . Те установили, че тези, които вярват , че всичко е предопределено и нищо не може да се промени, просто се съсредоточавали върху предстоящия ден.

Предишни изследвания са показали , че 37 % от мъжете и жените  четат своите хороскопи, преди вземането на важни решения.

Изследването е  публикувано  в  Journal of Consumer Research.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *