Mощно слънчево „цунами“ предизвика прекъсване на радиовръзките на Земята

 

И това се случи преди прекия удар на слънчевата буря върху Земята, който се очаква на 31 март

Експлозията на слънчевите петна предизвика слънчево изригване към Земята, изключвайки радиовръзките и пораждайки опасения за въздействието на слънчевата радиация върху високорисковите пътници на авиокомпаниите преди прогнозираната слънчева буря на 31 март.

Слънчева буря вече назрява и ще се сблъска с магнитната сфера на Земята на 31 март.

Явлението на космическото време представляват смущения на частици, изхвърлени от електромагнитни изригвания на Слънцето.

Това ще се случи, след като слънчевото петно ​​AR2975 избухна на 28 март, причинявайки  слънчево изригване.

Изригването предизвика „слънчево цунами“, което премина през атмосферата на Слънцето. Светкавица от клас М-4 причини прекъсване на радиовръзките, според физика по космическото време Тамита Сков. Това се случи в очакване на слънчева буря, която се разраства до сблъсъка. Г-жа Сков туитира:

„Днешното изригване M4 причини прекъсване на радиовръзките R1 и сега радиационната буря S1 се разраства!“

Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) на САЩ обяснява, че „бурите на слънчева  радиация се появяват, когато мащабно магнитно изригване, често причиняващо изхвърляне на коронарна маса и свързаното с това слънчево изригване, ускорява заредените частици в слънчевата атмосфера до много високи скорости“.

По скалата на космическото време на NOAA тези бури се класифицират от S1 до S5, от най-ниската интензивност до най-високата.

NOAA

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата – във Фейсбук:


© 2022 30dumi.eu All rights reserved!