Posted in

Играта на боговете

В Индия има древна легенда за бог Брахма, който бил напълно самотен

Нямало нищо освен Брахма и той много скучаел. Брахма искал да играе игра, но нямало с кого.

Тогава той създал красивата богиня Мая, просто за забавление. Когато Мая се появила и Брахма й обяснил смисъла на нейното съществуване, тя казала: „Добре, нека да играем най-вълнуващата игра, само че ти ще направиш това, което ти казвам“.

Брахма се съгласил и, следвайки инструкциите на Мая, създал Вселената. Той създал Слънцето и звездите, Луната и планетите. После създал живота на Земята: животни, океани, атмосфера и всичко останало.

Мая казала: „Колко красив е илюзорният свят, който си създал! А сега искам да създадеш животно, толкова интелигентно, че да може да оцени красотата на твоето творение.“ И Брахма създал хората. Когато завършил, той попитал Мая дали играта ще започне скоро.

„Точно сега!„, отвърнала тя, грабнала Брахма, насекла го на хиляди малки парченца, сложила тези парчета във всеки човек и казала: „Играта започна! Ще се опитам да те накарам да забравиш кой си, а ти се опитай отново да намериш себе си!”

Мая създала Съня, а Брахма и до днес се опитва да си спомни кой е той в действителност. Брахма е тук, вътре в нас и Мая не му позволява да излезе от забравата.

Събуждайки се от сън, ние отново ставаме Брахма, спомняме си нашата Божественост. И когато Брахма вътре в нас казва: „Аз съм буден! Но къде са останалите частични от мен?“, ние разбираме хитростта на Мая и споделяме истината с други хора, които също трябва да се събудят някой ден.

В тълпа от пияници не е толкова мрачно да си трезвен, ако има поне двама. Колкото повече трезви, толкова повече се забавляват. Започнете със себе си, тогава другите ще започнат да се променят – и така, докато всички пияни не изтрезнеят.

Дон Мигел Руис „Майсторството на любовта“

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата – във Фейсбук:


© 2022 30dumi.eu All rights reserved!

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм