Германската Saxo Bank публикува „шокиращи прогнози“ за 2020 г.!

Германската Saxo Bank публикува „шокиращи прогнози“ за 2020 г. В материала се говори за малко вероятни и подценявани събития, които биха могли да нанесат сериозен удар на финансовите пазари.

Унгария ще напусне Европейския съюз. Тъй като премиерът Виктор Орбан налага ограничения на различни демократични свободи, преговорите с Брюксел ще станат по-трудни за Будапеща. Ще има по-малко европейски траншове и форинтът ще започне да пада на фона на опасенията, че европейските компании ще преразгледат инвестиционните си планове в Унгария.

Следващата година може да бъде успешна за Русия, ако ОПЕК и Москва, виждайки забавяне на производството на шистов нефт в САЩ, обявят ново силно намаляване на производството. Цената на Brent в този случай ще се върне на около 90 долара за барел, а руският бюджет, балансиран въз основа на цената на Urals от 49 долара, ще получи огромни приходи.

Рязкото покачване на цените на никела ще бъде от полза за Русия в случай на прехвърляне на батериите за електрически превозни средства от кобалт към този метал.

Тази ситуация позволява да се направи друга прогноза: в случай на спад в производството на петрол растежът на нерентабилните шистови предприятия ще се забави и търсенето в Азия ще се засили. През 2020 г. нефтената и газовата индустрия ще се превърнат в неочакван лидер и паралелно ще прозвучи алармен звън в индустрията за чиста енергия.

Прогнозите на Saxo Bank за САЩ са по-малко оптимистични. Авторът счита, че за да финансира нови разходи, администрацията на Доналд Тръмп и Федералния резерв ще трябва да надуят бюджетния дефицит до невероятна сума. Съществува обаче и такъв вариант: когато стимулиращите мерки се увеличат, инфлацията ще се покачи рязко и „зомби компаниите“ ще започнат да излитат от пазара. Разбирането, че федералният резерв ще задържи изключително ниската лихва, ще доведе до рязко обезценяване на долара по целия свят.

Друга прогноза за САЩ се отнася до възможна криза в условията на рецесия. Ако Тръмп осъзнае, че е изправен пред смазващо поражение на изборите, той теоретично би могъл да преструктурира системата за данъчно облагане на бизнеса в полза на местното производство на принципа на предполагаема справедлива и свободна търговия.

Всички съществуващи мита се отменят и вместо това се въвежда плосък 25% ДДС върху всички брутни приходи на американския пазар, които се получават от производства в чужбина. Това ще доведе до претенции на търговските партньори, но ще им бъде предложено да прехвърлят производството си в САЩ за да избегнат данъка.

Що се отнася до изборите, банката допуска, че те ще дадат на демократите както президентския пост, така и контрол върху двете палати на Конгреса. Победата ще им бъде донесена от гласовете на жените и милениумите. Преводът на здравната система Medicare в глобален мащаб и понижаването на цената на маркови лекарства значително ще намали рентабилността на тази индустрията.

И точно обратното – Европейската централна банка може неочаквано да повиши лихвите, обяснявайки запазването на отрицателните депозитни ставки като заплаха за банковия сектор. Това може да принуди правителствата на някои страни, включително Германия, да преориентират лихвения процент към плюс при преминаване към фискално стимулиране на икономиката.

В Южна Африка необходимостта да се подкрепи електроенергийната компания ESKOM ще стане причина да се увеличи бюджетният дефицит до максималните за последните няколко години  6,5% от БВП. Фиаското на ESKOM може да препълни чашата на търпението на кредиторите и те вече няма да искат да финансират държава, която не е в състояние да възстанови реда във финансите и администрацията повече от десетилетие. В този случай Южна Африка е изправена пред фалит.

В случая с Швеция авторите допускат, че нейните власти ще започнат да интегрират имигрантите в обществото, ще намалят прекомерното покритие на социалните услуги и ще игнорират мнението на онези граждани, които не харесват подобна политика. Подкрепата на противниците на имиграцията ще нарасне до 25%, но за да оправдаят всеобщото равенство, властите ще доведат ситуацията до абсурд. В страната ще започне рецесия, а откритостта на икономиката ще я направи особено уязвима от глобална рецесия.

Друга прогноза се отнася до Азия, където може да се създаде нова азиатска резервна валута, подкрепяна от Азиатската инвестиционна банка за инфраструктурни инвестици и насочена към елиминиране на щатския долар от регионалната търговия. Русия, страни от ОПЕК и големи износители на петрол, които не са включени в тази организация, ще се присъединят към прехвърлянето на търговията към новата валута.

Преденоминацията на значителен дял от международната търговия от американския долар в друга валута ще остави Съединените щати още по-малко от притока на пари, необходими за финансиране на двата дефицита – търговия и бюджет. Само за няколко месеца доларът ще отслабне с 30% спрямо златото, така че спот цената на последното през 2020 г. значително ще надхвърли 2 хиляди долара за унция.

Като цяло, както отбелязва главният икономист на банката Стив Якобсен, основната тема на следващата година може да бъде внезапният провал на популистките идеи, нормализирането на лихвените проценти от централните банки и появата на нови правителства, които инвестират в екологични и инфраструктурни проекти.

© 2019 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата – във Фейсбук:


© 2019 30dumi.eu All rights reserved!