Преди сто години се провежда безумен съдебен процес: Съветската власт осъжда Бог за „престъпления срещу човечеството“!

lunacharski-3-kPqD--1240x698@abc

Анатолий Луначарски (на снимката), комисар по обществено образование в правителството на Ленин, се бил посветил на преследване на Църквата, пише журналистът от испанското издание ABC Израел Вияна.

Най-необичайната и дивашка атака започва в началото на 1918 г., смята вестникът. „В Москва е  организиран народен съд, на който първото болшевишко правителство обявява, че има всички пълномощия да съди Всевишния за неговите „престъпления срещу човечеството“ и „геноцид“- пише вестникът.  Луначарски е председател на съда ..

Денят  16 януари 1918 г. е избран за този безпрецедентен процес, който продължава 5 часа пред голяма аудитория „, – се казва в  статията. Библията е поставена на подсъдимата скамейка.

„В началото е прочетен списък на всички престъпления, които руският народ вменява на „обвиняемия“, с мотива, че  представлява останалата част от човешката раса“, пише вестникът. Прокурорите представят многобройни доказателства за Божията вина, а назначените от съветската държава защитници излагат доказателства за неговата невинност.

„Те дори молят да  се правдае подсъдимия, позовавайки се на факта, че той страда от „силна лудост и психични заболявания „, и следователно не носи отговорност за деянията,   които му се вменяват,“ – пише вестникът.

В резултат съдът намерил Бога за виновен.

„Луначарски чете присъдата: Господ Бог беше осъден на смърт и трябва да бъде разстрелян на следващата сутрин“, се казва в статията. „В зори, един взвод от войници изпълнява  желанието на съдията,  като изстрелва няколко залпа в небето над Москва“, се казва в статията.

Изданието отбелязва, че няколко години по-късно явно изгодата подтиква болшевиките да не  организират повече подобни действия и да преследват открито Църквата. Самият Луначарски, малко преди смъртта си, осъжда ексцесиите.

http://www.abc.es/historia/abci-siglo-rocambolesco-juicio-urss-contra-dios-genocidio-201802060236_noticia.html

Още по темата: