австралия-нова зел

Положението с  бежанците в Науру и на остров Манус в Папуа – Нова Гвинея стана лайтмотив на първото посещение на новоизбрания министър-председател на Нова Зеландия Джасинда Ардърн в Австралия. Австралийският премиер Малкълм Търнбул отклони предложението да приеме 150 бежанци от тези, които все още остават в центъра за нелегални имигранти на остров Манус, макар и да не изключи възможността за връщане към  този проблем в бъдеще.

„Както знаете, ние имаме споразумение със Съединените щати, според което значителен брой бежанци, до 1250, в зависимост от процента на отказ, ще бъдат изпратени на Съединените щати. А сега обсъждането на това споразумение е важно за нас“, каза Търнбул.

Aрдърн, от своя страна, отбеляза, че предложението остава в сила.

„Нашата позиция е, разбира се,  различна от австралийската, но ние също така не можем да пренебрегнем и  „човешкия фактор“ в настоящата ситуация. Затова нашето предложение беше напълно искрено и остава в дневния ред. „

Австралийските власти не приемат мигранти от центъра на Манус по принцип, тъй като смятат, че всички те са нарушили закона. Центърът беше официално затворен във вторник, след което бе  прекъснато снабдяването му с електричество и вода.

Папа Франциск: Мигрантите имат предимство пред сигурността

Папа Франциск: Мигрантите имат предимство пред сигурността

Папа Франциск поиска страните да подобрят значително отношението си към приемането на мигранти и…

Евро – Комисарката Могерини: Европа се нуждае от имигранти

Евро – Комисарката Могерини: Европа се нуждае от имигранти

Европа има нужда от имигранти за своята икономика, заяви в малтийската столица европейският комисар…

НАТО: Кризата с мигрантите е създадена от Русия и Асад

НАТО: Кризата с мигрантите е създадена от Русия и Асад

Командващият на силите на НАТО в Европа Филип Бридлав обвини Русия, че целенасочено помага…