Ренци срина еврото и банките

На провала на референдума за конституцията и на оставката на италианския премиер Матео Ренци банковият сектор реагира предсказуемо – акциите на  кредитните институции се сринаха. Поевтиня и  еврото, като още повече се доближи до паритет с долара. Въпреки това, инвеститорите остават оптимисти и смятат, че от предсрочни избори Италия не се нуждае.

„Това е една силна държава със силно правителство и аз съм напълно уверен, че Италия може да се справи с тази ситуация. Политическата ситуация в страната е малко нестабилна, но самата страна е много стабилна, и това е голяма икономика „, – увери след референдума, европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси.

Оставката на  Матео Ренци означава, че в момента в Италия, най-вероятно, ще се сформира временно правителство и нови парламентарни избори могат да бъдат проведени най-рано през следващата година.

Новото правителство ще трябва да решава същите проблеми – откакто  Италия се присъедини към еврозоната през 1999 г.,  нейният БВП е в застой, а държавният дълг вече възлиза на 133% (най-лошия показател  след Гърция в ЕС).

Въпреки това, повечето участници на пазара не очакват предсрочни избори.