Германското разузнаване е подслушвало правителствата на десетки страни от ЕС и НАТО

Станаха  известни нови подробности за шпионажа, който  BND,  разузнавателната  служба на Германия,  е  извършвала срещу  приятелски  страни. Това може да създаде дипломатически проблеми за германското  правителство.

Станаха  известни нови подробности за шпионажа, който  BND,  разузнавателната  служба на Германия,  е  извършвала срещу  приятелски  страни до октомври на 2013 година. На подслушването са били подложени  правителствата на страни от ЕС и членове на НАТО, а  техният брой е „двуцифрен“, пише агенция ДПА, позовавайки се на заключението на парламентарната комисия за контрол на разузнавателните служби.

В полезрението на BND са били държавни глави и правителствени ръководители, министри, както и местата, където  пребивават –  седалища,  офиси, резиденции,  както и военни обекти. Отбелязани са  „няколко десетки“   подобни случаи, отбелязва ДПА.

На особено интензивно наблюдение BND е  подлагала   дипломатическите представителства на страни от ЕС и НАТО. Те представляват над две трети от 3 300 обекти на наблюдение, имащи отношение към  ЕС и НАТО, които са били в полезрението на германската разузнавателна служба  до края на 2013 година.
Освен това на подслушване са били подложени  „двуцифрен брой“ организации, обекти на неправителствени организации и бизнесa.