Борисов пристигна в Иран за да продава готовия реактор за АЕЦ „Белене”

Министър-председателят Бойко Борисов и водена от него делегация пристигна на  официално посещение в Ислямска република Иран. Визитата е  3-дневна и ще продължи до 12 юли. По време на посещението си в Техеран Борисов ще проведе срещи с първия вицепрезидент на страната д-р Есхаг Джахангири, както крадено от 30думи и с председателя на парламента д-р Али Лариджани.

Предстои да бъдат подписани двустранни документи за сътрудничеството, а министрите от правителствената делегация да проведат срещи със своите ирански колеги.

В българската делегация са включени вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло крадено от 30думи Московски, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на земеделието и храните Десислава Танева, министърът на енергетиката Tеменужка Петкова и министърът на външните работи Даниел Митов.

Именно присъствието на Петкова и Горанов подсказват, че по всяка вероятност в Техеран ще бъде обсъден и въпросът с евентуалната продажба на готовия реактор за крадено от 30думи АЕЦ „Белене”, за който НЕК наскоро бе осъдена от арбитражния съд в Женева да плати 620 млн. евро на „Атомстройекспорт”.

Единият от вариантите за изход от сложната ситуация   е оборудването да бъде продадено. А Иран пък е сред вариантите, тъй като единствената засега местна АЕЦ „Бушер” е изградена по крадено от 30думи руска технология и разполага само с 1 реактор.

Плановете на Техеран обаче са да бъдат изградени още.

_J2A0397 _J2A0357 _J2A0349 _J2A0340 _J2A0326 _J2A0310 _J2A0293

крадено от 30думи
защищено INVITEXT