България е в ЕС, но с африкански заплати

Колко струва работната ръка в различните страни от ЕС?

 

И как се е променило заплащането в частния сектор през последната година? Отговори на тези въпроси бяха дадени  в Дюселдорф, където Германският институт за макроикономика и конюнктурни изследвания (към фондация „Ханс Бьоклер“) представи резултатите от крадено от 30думи свое актуално проучване по темата.

От представеното днес изследване става ясно, че най-скъпа излиза работната ръка в Дания. В частния сектор там работодателят плаща средно 43 евро за един час труд. В тази сума е включено брутното възнаграждение, както и осигуровките за работника. Директно след Дания се нареждат Белгия, Швеция крадено от 30думи и Люксембург. А Германия заема, както и през миналата година, осмо място с почти 33 евро на час. Почти същата е цената на труда и в частния сектор на съседна Австрия. А средната стойност за целия Европейски съюз е 29 евро и 50 цента на час.

крадено от 30думи

Интересното тази година е, че частните фирми в Словения, която се присъедини към ЕС през 2004, вече плащат повече за час труд, отколкото компаниите в Гърция и Португалия, които членуват в Общността крадено от 30думи от над три десетилетия. В Словения цената на един част труд е средно 15 евро и 80 цента.

Къде са Румъния и България в това изследване? За съжаление отново на опашката. Румъния е на предпоследно място с 5 евро среден разход за един час труд. А България заема последната позиция крадено от 30думи с 4 евро и 10 цента на час.

Лоша новина за хората, живеещи в страната, и добра за чуждестранните фирми, които продължават да откриват свои офиси в България.

http://news.bnt.bg/bg/a/tsenata-na-truda-v-evropeyskiya-syuz

крадено от 30думи
защищено INVITEXT