Posted in

Б. Манчев: Цената на тока трябва да е два пъти по-висока!

Токът от АЕЦ „Козлодуй“ ще поскъпне с до 8 процента след разходите, които ще направи централата за удължаването на живота на Пети и Шести блок, прогнозира в интервю за „Хоризонт“ председателят на Българския атомен форум Богомил Манчев.
Според него това няма да се отрази на крайните цени на електроенергията, а страната ни ще си осигури 2000 мегавата мощности за още 30 години.
Манчев смята, че за да се реши проблемът с дефицитите в енергетиката, е необходимо токът да поскъпне два пъти, а парите да отидат във фонд „Сигурност“ на електроенергийната система.
Ако ние не продължаваме да вървим, за да стигнем някаква пазарна цена на електроенергията, а я ползваме за социален лост, ние това правим, ще си фалираме сами държавата, защото вече сме го постигнали – още малко остава.
За този регион, при този стандарт, цената трябва да е два пъти по-висока, защото в онзи стандарт (европейския) цената на енергията, спрямо нашата, е 5 пъти по-висока.

Държавата ще има достатъчно пари да подпомага енергийно бедните, но ако искаме енергетиката да работи нормално и да се самоиздържа, трябва да се премахне политическият риск, посочи Манчев.

Това касае всички направления на нашата енергетика – газ, нефт, възобновяеми енергийни източници, конвенционална енергетика и ядрена енергетика. Каквото и да правим – все има проблем. Хубаво, тръгнахме да правим ядрена централа, подписахме си договора, подписахме си и документите, успяхме като държава да се договорим, за да получим една от най-качествените централи в света на най-ниска цена. Цената е безусловно най-ниска. Проблемът е, че някой ти казва: „Няма да  го вземеш това, ще вземеш това“.

Манчев изтъкна, че страната ни скоро ще се нуждае от нови ядрени мощности:

На България няма да ѝ се размине и трябва да затвори над 2000 мегавата от въглища. 100% ще ги затвори, без никакъв шанс да останат – те трябваше да се затворят преди 2 години. Европа няма да ги търпи след 2020-2022 г., защото те затварят техните централи, ще затворят и нашите, без значение кое лице ползва 10-12 или 15 депутата, за да му работят централите.

Докато не я управляват на ръчно – токът да не се вдига, понеже идват избори – ама сега са президентските, после са парламентарни, избират се кметове и всеки път токът ни е виновен.


Богомил Манчев каза още, че всички дейности по удължаване работата на двата 1000-мегаватови реактора с 30 години ще струват на АЕЦ „Козлодуй“ около 350 милиона евро. Това ще оскъпи тока от централата с до 8 на сто, но няма да окаже влияние върху крайните цени на електроенергията:

Той ще спечели по-малко пари. Сега годишно реализира около 100 милиона печалба, ще започне да дава 70-80 милиона. Това ще се случи.

Манчев очаква от арбитражът за строежа на АЕЦ „Белене“ да приключи в ущърб на страната ни в размер на 650-700 млн. евро.


Ядрени блокове е повече от необходимо да се правят. Причината е, че те не могат да поникнат утре, нито да заработят утре. Но, ако започнем утре, ще сме закъснели с месеци… и то много. Вече години закъсняваме.


Според председателя на Българския атомен форум е по-правилно да се построи реактор на площадката в Белене, отколкото нов в Козлодуй, защото при авария на един реактор на площадката, трябва да бъдат спрени всички. Строеж на нов реактор на „Козлодуй“ е възможен, но е по-правилно да започне, когато изтича ресурсът на разположените там.

 

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм