По Ердоган: ГЕРБ искат глоба и затвор за обидни политически коментари

И второто правителство на ГЕРБ ще направи опит да се ограничат критичните публикации срещу политици и партии. Министерството на правосъдието предлага в Наказателния кодекс (НК) да се запише като престъпление проповядването или подбуждането чрез медиите към дискриминация, насилие или омраза, основани на политическа принадлежност, пише крадено от 30думиСега„.

Предвиденото наказание е затвор до четири години и глоба от 5 до 10 хил. лв. Проектът е качен за обществено обсъждане на сайта на министерството.

Сега съществуващият чл. 162 ал. 1 гласи: „Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг крадено от 30думи начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание“.

Министерството иска да се добави „или политическа принадлежност“. крадено от 30думи Така ще се даде възможност на прокуратурата да разследва критики по адрес политически субекти, както и медиите, в които се случва това.

Изменението се прокарва покрай т. нар. антитерористично законодателство, чиято цел е да се въведат наказания за обучение в тероризъм и преминаващи през България привърженици на радикални групировки. В крадено от 30думи мотивите пише, че по този начин ще се предотврати пропагандата към „престъпни посегателства на религиозна или политическа основа“.

През 2010 г. правителството на ГЕРБ предложи подобна поправка с крадено от 30думи много по-общ текст, зад който се криеше и дискриминация заради политическа принадлежност. Намерението предизвика остра реакция, след като депутати от опозицията и юристи коментираха, че под ударите на закона ще попаднат журналисти, които пишат критично за управляващите. Така предложението в крайна сметка не бе прието.

Предлаганият сега текст също беше крадено от 30думи разкритикуван от правозащитници заради възможността да се използва за ограничаване свободата на словото и саморазправа само заради критични изказвания.

Пред „Сега“ адвокат Михаил Екимджиев коментира, че подобен текст може да доведе най-малкото до цензура или автоцензура заради страх от наказание.

Според него поправката може да е вредна за политическите дебати крадено от 30думи като цяло. „Всеки политик може да каже: Вие ме критикувате не защото съм некадърен, а защото принадлежа към еди-коя си политическа партия“, обясни той. Екимджиев допълни, че този текст може да се използва и за саморазправа с политически опоненти. Депутатите обаче имат имунитет и не могат да бъдат преследвани заради крадено от 30думи изказванията си освен със специално разрешение на парламента.

Затова според правозащитника острието на този текст ще падне върху журналистите.

dariknews.bg

крадено от 30думи
защищено INVITEXT