ЕС посяга към законните оръжия на ловците

Българските ловци, които използват полуавтоматични оръжия, подобни на бойните, например ловен вариант на автомата „Калашников“, трябва да се подготвят психически да се разделят с тях.

Забраната те да бъдат притежавани от физически лица е в утрешния дневен ред на министрите на вътрешните работи на ЕС, крадено от 30думи в който ще участва и вицепремиерката Румяна Бъчварова.

България е против тази забрана, научи Клуб Z от дипломатически източник. Правителството я смята за непропорционална на риска.

Мярката е част от проект за изменение на директива за режима на огнестрелните оръжия в ЕС, което Европейската комисия предложи заради атентатите в Париж крадено от 30думи от 13 ноември м.г., в които терористи убиха 130 души и раниха над 350.

Повечето от жертвите бяха разстреляни с незаконно закупени автомати „Калашников“.

Българската позиция е, че забраната на полуавтоматични ловни оръжия, конструирани на базата на бойни, не може да се обоснове само с външната прилика между двете.

Ако крадено от 30думи ЕС все пак я въведе, тя ще задължи държавата за своя сметка да изкупи този тип оръжия от притежателите им и да ги извади от пазара.

За да стане това, трябват одобрение с квалифицирано мнозинство в Съвета на министрите и съгласието на Европейския парламент.

В момента у нас не е крадено от 30думи известна оценка на въздействието на такава мярка, т.е. колко би струвала тя на бюджета и какви биха били загубите на производителите, търговците и собствениците на този вид ловни и спортни оръжия.

Пресцентърът на МВР поиска от Клуб Z официално запитване, за да отговори на този въпрос утре. В пресцентъра на крадено от 30думи Министерството на икономиката нямаше дежурен.

Обикновените ловни пушки са гладкоцевни. Тези, които са разработени въз основа на бойните огнестрелни оръжия, имат резба в цевта, която повишава далекобойността и крадено от 30думи точността им. Затова се наричат нарезни.

„Членовете на Съюза на ловците и рибарите в България са около 120-140 хиляди. Всеки трети има нарезно оръжие. АК-47 в ловния му вариант, на полуавтоматична стрелба, струва между 350-400 лв. Отделно над 200 хил. имат и късо нарезно оръжие“, каза пред Клуб Z Любомир крадено от 30думи Кольовски, дългогодишен ловец и член на съюза от 1989 година.

Ако това е вярно, значи в частни ръце у нас са поне 40 000 ловни нарезни оръжия, които струват минимум 14 милиона лева, ако се водим по цената на ловния АК-47. Не е ясно колко има в складовете на предприятията крадено от 30думи и на търговците на оръжие.

Те са от категория Б-7 в европейска директива 477 от 1991 година, а именно „полуавтоматични огнестрелни оръжия за цивилна употреба, които приличат на оръжия с автоматичен механизъм“.

Мотивът на вносителя на промените е, че те биха могли да бъдат преработени, така че да станат като бойните.

Забраната крадено от 30думи им за частно притежание е един от пет спорни въпроса в предложената ревизия на директивата.

По други от тях България има положително становище. Така например страната ни е за това навсякъде в ЕС да се въведе минимална възраст от 18 години за притежаване на оръжие. Сега държавите-членки имат различни режими крадено от 30думи в това отношение.

Българското правителство подкрепя и евентуална забрана на продажбата на оръжие в интернет и задължителни психотестове при издаването на разрешително за притежание на оръжие.

Източник: www.clubz.bg

крадено от 30думи
защищено INVITEXT