Шокиращи кланета на кюрди oт турски войници (видео)

Шокиращи кланета на кюрди oт турски войници (видео)

Цивилни в град Джизре са били обезглавявани и горени живи от турски войници.

Шокиращи разкрития за клането на десетки цивилни кюрди в югоизточния турски град Джизре направи руската телевизия „RT”. Медията излъчи кадри, заснети от екипа й, които показват руини и пейзаж, подобен на този в разрушените градове на Сирия (виж видеото). Градът е бил сринат по време на турската операция срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) през миналия септември. Тогава в продължение на 9 дни местните нямаха достъп до медицинско обслужване, храна и питейна вода.

С местните хора разговаря репортерът на медията Уилям Уайтмън, който пътува до района, за да провери информациите за брутални погроми на правителствените сили срещу населението. Едно от най-зловещите твърдения, с които се сблъсква журналистът, е че турски военни са извършили зверско клане на цивилни в мазе в града. Преди месец, твърдят местните, са загинали около 150 души – били обезглавявани и горени живи.

Журналистът  е отведен в подземното помещение, в което са извършени част от зверствата. Подобни кланета е имало в други мазета в града, разказват още местните.

„300, 400, може би 500 души бяха убити. Сред тях имаше стари хора, жени и деца на по 10 години. Убиваха жени в напреднала бременност”, разказва жена пред репортера.

„Твърдят, че убиват терористи, но къде са терористите”, продължава местна жена, която е категорична, че всички жертви са цивилни.

В репортажа Уайтмън казва, че усеща миризма на разлагащи се тела. Той е отведен и до подземно посещение, което е послужило като масов гроб.

„RT” е предоставила заснетия материал на редица хуманитарни организация, сред които „Лекари без граници”, „Хюман райтс уоч”, Службата на Върховния комисар по правата на човека в ООН.

http://nbox.bg/world/item/23220-klane-na-kyurdi-v-turtziya-video.html