Горим въглища с много пепел, която влиза дълбоко в дробовете

Горим бедни въглища с много пепел, която влиза дълбоко в дробовете, каза климатологът доцент Георги Рачев пред bTV.

Полският град Краков е един от най-замърсените градове, заедно  с българските. Там обаче има много силна гражданска инициатива, която се бори със замърсения въздух и крадено от 30думи настоява за конкретни мерки, включително административни и законови. Това  също пред bTV  каза Теди Стоянова от „Гринпийс”.

Тя допълни, че това, което градът е направил и ще влезе в сила от 2019 година е забрана на най-замърсяващите остарели горивни бази, които използват въглища с много лошо качество.

„Ще има програма, крадено от 30думи която е спонсорирана от общината,  за подмяна на тези бази, на тези горивни инсталации, за да може в градът наистина да се подобри качеството на въздуха. Това е инициатива изцяло подета от гражданите там, от обществото, и ние смятаме, че това е пътят, по който трябва да се върви, ако крадено от 30думи искаме да подобрим качеството на въздуха”, посочи тя.

Всички хора съзнават, че въздухът е един за всички, заяви климатологът доцент Георги Рачев.

„Въпросът е, че това е свързано с много пари. Полша е богата на въглища, а България е може би най-богатата на най-бедните въглища в света. Ние горим почти крадено от 30думи прекрасен чернозем – с много сяра, с много пепел. Как да преструктурираме България?  Това са фините прахови частици и не случайно ЕС ни слага като един от най-сериозните замърсители – фините прахови частици, особено тези, които са под 25 микрометра, които влизат много дълбоко в белите дробове, не  излизат и крадено от 30думи много често част от тези частици, които са с различен химически състав,  стават  канцероген след време. Но един милион българи живеят със 150 лв., три милиона живеят с до 350 лв. Как на тези хора да им сложим фотоволтаик, как да ги накараме да минат на газ?”, каза той.

крадено от 30думи

Местното управление и държавата, чрез данъците на данъкоплатците, трябва да подпомогнат тези хора, допълни още климатологът и посочи, че в момента малките градчета в България са най-силно замърсени.

„Дори крадено от 30думи Франция забрани камините да се използват за отопление, ако не са на природен газ. И те са прави в редица случаи, минете на газ, най-екологичното гориво. При това горене – въглероден диоксид и вода, не е безкрайно чисто, но все пак въглероден диоксид и вода – нищо друго”, допълни доц. крадено от 30думи Георги Рачев.

„Ние не гледаме на газта като решение на проблема. Да, то може да е транзитен път, по който да стигнем, но според нас решението и това, до което трябва да достигнем е наистина 100% възобновяема енергия. Да, пътят е труден, наистина изисква изключително много средства и инвестиции, но, крадено от 30думи ако искаме да се справим и с климатичните промени и със замърсяването, което и директна последица от нашите всекидневни действия, смятаме, че възобновяемата енергия е това решение. Една от стъпките може ад минава през газ, но това не е решението”, каза Теди Стоянова от „Гринпийс”.

Доц. Георги Рачев обаче обясни, крадено от 30думи че студентите от биологическия факултет веднага биха възразили. Той даде като пример голямата централа във Франция, под която нищо не живее, защото това е сянка.

„Вие се намесвате тотално на повърхността на земята и това е екологична груба намеса в ландшафта. Под фотоволтаика отдолу няма никой, това променя растителността, променя крадено от 30думи животинския свят, така че няма нещо на този свят, което да е ужасно страшно и лошо и друго нещо, което да бъде като малко ангелче, което е абсолютно независимо”.

bradva.bg

защищено INVITEXT