Сюжетът на филма -катастрофа „След утрешния ден“ е възможен и в реалния живот?

Учен от университета в Саутхемптън е подготвил научно изследване на климатичния сценарий, представен във филма – катастрофа „След утрешния ден.“

Във филма от 2004 г. глобалното затопляне е довело до рязък срив на океанската термохалинна циркулация, известна също като Големият океански конвейер. Това води до катастрофални събития, като например торнадо, крадено от 30думи които унищожават Лос Анджелис, наводняват Ню Йорк, и до замръзването на северното полукълбо.

Въпреки че научната достоверност на филма е била критикувана от климатолози, сценарият за внезапен колапс на океанската термохалинна циркулация, като последица от антропогенното парниково затопляне, никога не е бил считан за един от модерните модели на климата.

крадено от 30думи

Използвайки германския климатичен модел ECHAM в Института Макс Планк в Хамбург, професор Сибрен Дриджфхаут е установил, че ако глобалното затопляне и сривът  на океанската термохалинна циркулация се случат по едно и също време, през следващите 20 години Земята ще се охлажда, а няма да се затопля. След това глобалното затопляне крадено от 30думи ще продължи, сякаш нищо не се е случило, но средното изменение температура ще е около 0,8 ° C.

Професор Дриджфхаут казва: „Земята ще се възстанови след срива на океанската термохалинна циркулация за 40 години. Глобалното затопляне ще продължи със сегашното темпо, но на а района на източната граница на Северния крадено от 30думи Атлантически океан (включително Британските острови), ще им трябва повече от един век за да се нормализират температурите. „

защищено INVITEXT