Сюжетът на филма -катастрофа „След утрешния ден“ е възможен и в реалния живот?

Учен от университета в Саутхемптън е подготвил научно изследване на климатичния сценарий, представен във филма – катастрофа „След утрешния ден.“

Във филма от 2004 г. глобалното затопляне е довело до рязък срив на океанската термохалинна циркулация, известна също като Големият океански конвейер. Това води до крадено от 30думи катастрофални събития, като например торнадо, които унищожават Лос Анджелис, наводняват Ню Йорк, и до замръзването на северното полукълбо.

Въпреки че научната достоверност на филма е била критикувана от климатолози, сценарият за внезапен колапс на океанската термохалинна циркулация, като последица от антропогенното парниково затопляне, никога не е бил считан за един крадено от 30думи от модерните модели на климата.

Използвайки германския климатичен модел ECHAM в Института Макс Планк в Хамбург, професор Сибрен Дриджфхаут е установил, че ако глобалното затопляне и сривът  на крадено от 30думи океанската термохалинна циркулация се случат по едно и също време, през следващите 20 години Земята ще се охлажда, а няма да се затопля. След това глобалното затопляне ще продължи, сякаш нищо не се е случило, но средното изменение температура ще е около 0,8 ° C.

Професор Дриджфхаут казва: „Земята ще крадено от 30думи се възстанови след срива на океанската термохалинна циркулация за 40 години. Глобалното затопляне ще продължи със сегашното темпо, но на а района на източната граница на Северния Атлантически океан (включително Британските острови), ще им трябва повече от един век за да се нормализират температурите. „

крадено от 30думи
защищено INVITEXT