Обвиняват Султанка Петрова в етническа дискриминация

Първи специализиран заседателен състав на Комисията за защита от дискриминацията, третиращ жалбите по етнически и расови признаци, е образувал преписка срещу народния представител от Патриотичния фронт и председател на Националната женска организация на ВМРО д-р Султанка Петрова. Жалбата е от Сениха Ахмед от гр. Завет.

Поводът е участие на д-р Петрова в предаване на Нова телевизия, където е коментиран казусът „деца раждат деца“. Според жалбоподателя в изказването си народният представител е дискриминирал циганската общност, цитирайки данни от изследване на Центъра за демографска политика – непълнолетна циганка с 3 деца може да вземе около 1500 лв. от социални помощи.

„Този вид дискусии се възприемат от ромите като тормоз на етническа основа по смисъла на Закона за защита от дискриминация, създават заплаха и нагнетяват чувство на несигурност, унижение, страх и отчуждение от обществото“, посочва в сигнала си гражданката Семиха Ахмед. Тя обаче не пояснява на основата на какви свои или други надлежни наблюдения или анализи твърди това, както и кои са конкретните пострадали от приписваната дискриминация.

В писменото си становище до комисията Султанка Петрова заявява:

„Моето изказване, видно от видеозаписа на предаването, е базирано на изнесени още през 2013 г. данни на Центъра за демографска политика. Те са от извършено изследване от неправителствената организация и авторите му са оповестили резултата публично, като това е намерило отражение в редица национални и регионални печатни и електронни медии. Възниква логичният въпрос защо будната гражданка, инициирала настоящото производство, не е подала сигнал тогава, а прави това едва сега. Данните са едни и същи, оформлението и звученето им – също, а и тогава законът, както и КЗД са били налични в правния мир.“

ВМРО се обявява категорично в подкрепа на Султанка Петрова, тъй като тя по никакъв начин не е упражнила дискриминация спрямо която и да е било група в българското общество. Цитирането на данни и посочването на проблеми в социалната система е дълг на всяка публична фигура, имаща отношение към тематиката.

Партията вярва, че Комисията за защита от дискриминация ще подходи съвестно към конкретния казус. Според ВМРО липсва основание за обвинение в дискриминация срещу Петрова. Само защото на определено лице не му е приятно истината да бъде публично назовавана, не е причина за наказания на този, който има смелостта да я оповести.
ВМРО – Българско национално движение