Пластмасовите чаши съдържат канцерогени

big_1410928Химикал, използван в производството на пластмасови чаши и прибори за еднократна употреба, може да причинява рак. В продължение на три години са постъпвали данни за опасността от стирол. Сега водещи специалисти казват, че стиролът е канцерогенен.

До такъв извод са достигнали група експерти от десет души, в областта на токсикологията, химията и медицината. „Това е важно да се има в предвид, когато се прави оценка на риска от употребата на пластмасова посуда“ – казва доктор Джейн Хени, който председателства комитета на съвета за научни изследвания – съобщава Daily Mail.

„Стиролът може да се окаже канцерогенен за човека“, са заявили от националния съвет за научни изследвания в САЩ.
Изхождайки от съобщението излиза, че е открито научно доказателство за опасността от химикала.

В него се споменава, за възможните рискове, но не се дават оценки за токсичност на стирола и стандарти за неговото съдържание в опаковките на храните.

В същото време американският съвет на химическата промишленост встъпил в защита на стирола  заявявайки: „Полистиролът,  използван от предприятия за обществено хранене, за опаковки на продукти, (пластмасови чаши за кафе, чай, кутии за продукти и прибори за хранене) в течение на повече от пет години, през това време продуктите са били проверени от съответните органи и е установено, че са безопасни“.

Въпреки това, британските учени в продължение на много години се противопоставят на тези твърдения. В техен по-ранен доклад се съобщава, че повече от 170 опасни вещества, в това число и стирола се използват в производството на опаковки за хранителни продукти. Тези токсични вещества могат да попаднат в храната.

Те предизвикват промяна на генетичния материал и може да се предизвика развитието на рак. Учените са открили, че тези вещества засягат производителността на сперматозоиди, предизвиквали генитални дефекти или нарушено производство на хормони в тялото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *