Авторът на статията за препрограмиране на клетките се самоуби

o_918710.jpg000000000000000000000В Япония се самоуби докторът на медицинските науки Сасай. Скандално известен, като един от авторите на статии за нов метод на модификации на живите клетки. Първоначално било съобщено за опит за самоубийство, но по-късно била потвърдена смъртта на учения.

52-годишният служител на японския държавен институт за естествени науки „Riken“ публикува своята статия, написана в сътрудничество с Харука Обоката, през януари 2014 г. в британското списание „Nature“. Авторите обявиха, че са намерили нов прост метод за отглеждане на необходимите видове тъкани от живи клетки.

30-годишният Харука Обоката, който е ръководител на изследването, веднага става много известен. Но след това много учени поставиха под въпрос достоверността на резултатите от работата на Обоката и Сасай. Всичко завърши  с голям скандал, всички статии са изтеглени , започна  и вътрешно разследване. Въпреки всичко това Обоката продължава  да твърди, че описаните в статиите клетки действително съществуват. Сасай от своя страна бил по-предпазлив, той наричал тези клетки „хипотеза“, която все още трябва да се провери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *