Хакер: Има възможност за кибератака срещу пътнически самолети

pic_e53c0231b48a48ac3b638a735e2277777777777777777777777777777777777b3edСпециалист по информационна безопасност заяви, че има възможност за проникване в спътниковата система на борда на пътнически самолет през wi-fi мрежата и развлекателните системи.

Консултантът за разработки и решения за информационна безопасност на „IOActive“, Рубен Сантамарта трябва да даде подробности за резултатите от изследванията си в четвъртък, 7-ми август, по време на годишната конференция на хакерство и кибербезопастност „Black Hat“.

Уязвимостта е открита в анализа на специализиран софтуер, който се използва за контрол и комуникация от производителя на оборудването Cobham, Harris Corp, Hughes Network Systems, Iridium Communications и Japan Radio.

Теоретично, един хакер може да използва Wi-Fi сигнал на борда или развлекателната система за получаване на неоторизиран достъп до това оборудване. В резултат на това, той има потенциална възможност да прекъсне процеса на комуникация чрез сателита или да промени съдържанието и, което ще доведе до чужда намеса в навигацията и безопасността на полетите.

Сантамарта обаче отбелязва, че резултатите от проучването му са били изследвани само при контролирани лабораторни условия, но ако се възпроизведат в реална ситуация, могат да възникнат проблеми.

Представители на Cobham, Harris, Hughes и Iridium са потвърдили някои от резултатите от изследванията на експерта,  но също така са заявили, че рискът от пробив е твърде нисък. Например от Cobham отговорили, че достъпът до критичните навигационни системи за сигурност трябва да бъде осъществен не толкова от разстояние а по-скоро физически.

В същото време, ако данните от доклада за уязвимост в сателитните комуникационни системи на въздухоплавателните средства са дори частично верни, то би могло да доведе до преразглеждане на системите за киберсигурността в самолетите на редица авиокомпании.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *