Сикорски казва, че отношенията Полша-САЩ вредят на страната

sikorskiСкандалът с подслушването на водещи полски политици има ново развитие: външния министър Радослав Сикорски в разговор с бившия министър на финансите Яцек Ростовски е заявил, че полско-американският съюз не струва нищо и вреди на Полша, съобщи списание „Wprost“, позовавайки се на запис на  разговора на политиците.

Редакцията на „Wprost“ е получила нови записи, включително и с полския външен министър Радослав Сикорски,  бившият държавен прессекретар на Полша Павел Грася, министърът на държавното имущество  Wlodzimierz Karpinski и бившия министър на финансите Яцек Ростовски.

Публикуването на материали, компрометиращи, по-специално, ръководителя на Националната банка на Полша Марек Белка и министъра на вътрешните работи  Бартломей Сенкевич започна полското списание „Wprost“ миналия уикенд, а след това част от стенограмите се появиха в печатната версия на списанието.

Неизвестните са записали разговор в един от най-престижните ресторанти във Варшава между Белка и Сенкевич, по време на който министърът на вътрешните работи Белка е поискал подкрепа за  бюджета на Полша и запушване на дупките в него. Белка, от своя страна, говори за необходимостта от оставката на министъра на финансите Яцек Ростовски. Разговорът е записан през лятото на 2013 година. През есента на 2013 г. министърът на финансите е пратен в оставка.

До  момента са обнародвани няколко фрагмента от разговорите на Сикорски. Полският външен министър твърди, че външната политика на премиера Доналд Туск и министърът на националната отбрана Tomasz Semonyak е неправилна, а „полско-американският съюз не струва нищо.“ Сикорски казва, че съюзът със САЩ „е вреден, защото създава измамно чувство на сигурност“.

Ръководителят на полската дипломация обяснява: „Имахме спор с германците, французите, защото подкрепяме американците“, оценявайки тази ситуация  с помощта на английски нецензурни изрази.

Преди дни прокурори и агенти на ABW в рамките на  разследване нахлуха в редакцията на списание „Wprost“, което публикува записите. Следователите са се опитвали да намерят доказателства за организация на незаконно подслушване. От редакционния екип, обаче, отказаха да дадат материалите, позовавайки се на правото на журналистическа тайна. В резултат на това представителите на силовите структури си тръгнаха без нищо. Акцията на силовиците предизвика критика в полското общество и в цялата медийна общност.

Според анкета, проведена след публикуването на компрометиращите записи, 48% от поляците са за оставка на правителството на Доналд Туск, а  30% от анкетираните са против това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *