Шок: Компютърна програма вече може да излъже човек

robotВече е факт първата компютърна програма в света, която издържа  теста на Тюринг,  позволяващ изкуственият интелект да се счита за неразличим от човешкия, пише The Independent.

Програмата, написана от руски екип от програмисти, убеждавала събеседниците си, че тя е „13-годишно  украинско момче Евгений Густман. Тя успяла да заблуди  33% от събеседниците, членове на  специална комисия от Университета в Рединг.

„Момчето от Одеса“ казва, че няма нищо оригинално в неговото „постижение.“

Един от създателите на програмата Владимир Веселов вярва, че основната идея на разработчиците е да се покаже- той казва, че знае много, но на неговата възраст е естествено той да не знае всичко.

Кевин Уоруик от Coventry University заяви, че успехът на компютърната програма потвърждава опасенията на много експерти за бъдещето на изкуствения интелект. Компютрите, които могат да заблудят   човек,  могат да станат киберпрестъпници.

Тестът на Тюринг е тест, предложен от британския математик Алан Тюринг през 1950 г. в статията му „Изчислителни машини и разум“ (Computing Machinery and Intelligence), публикувана в списание „Mind“ (сп. „Съзнание/Ум“).

Тестът е за проверка дали компютърът има разум в човешкия смисъл на думата. Тюринг предложил тест, който да замени безсмисления според него въпрос „Може ли машината да мисли?“ с по-определен.

Съвременната интерпретация на този тест изглежда по следния начин:

Човек взаимодейства дистанционно с двама събеседници — компютър и човек; на основание на отговорите на въпросите, тестовият субект е длъжен да определи с кого разговаря — с машина (изкуствен интелект/компютърна програма) или с жив човек; задачата на компютърната програма е да въведе човека в заблуда, карайки го по този начин да направи грешен избор.

Още по темата:

Обсъжда се съдбата на роботите, които могат да унищожат човечеството

Хората вече са готови да се подчиняват на роботите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *