Папа Франциск се моли заедно с Перес и Абас

140608175047_pope_abbas_peres_624x351_reutersПапа Франциск провежда във Ватикана безпрецедентна среща с лидерите на Израел и Палестинската автономия.

Израелският президент Шимон Перес и ръководителят на Палестинската администрация  Махмуд Абас се срещнаха във Ватикана, за да се молят заедно за мира в Близкия изток, съобщи Би би си.

Както каза папата той не е имал намерение да действа като посредник в мирните преговори, които бяха прекратени през април. Но той изрази надежда, че тази среща ще помогне за смекчаване на отношенията между страните в конфликта.

Представители на Ватикана твърдят,  че папата няма собствена политическа програма за тази среща, и целта му е съвместна молитва, а не да се опитва  да постави страните на масата за преговори. Но това събитие, казват те, може да бъде да прерасне в нещо повече.

„В Близкия изток  символичните жестове и постепенните стъпки  са много важни“, – казва преподобният Томас Райс, колумнист на католическото издание  National Catholic Reporter. – И кой знае какви  разговори могат да започнат при закрити врати във Ватикана“.

Тази среща също така подсилва имиджа на папа Франциск като лидер, който не се страхува да излезе  извън рамките на дипломатическия и богословски протокол и е готов да положи допълнителни усилия за постигане на мир.

Тази необичайна молитва на политически лидери се проведе в градината на Ватикана в непосредствена близост до базиликата Св. Петър. Участниците чуха християнски, юдейски и мюсюлмански молитви на иврит и арабски, английски и италиански език.

Франциск, Абас и Перес се очаква да направят кратко изявление, да си стиснат ръцете, и  в знак на мир да посадят маслиново дърво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *