Русия се отказва от МКС след 2020 г.

MKSРусия не възнамерява да удължава срока на работа на Международната космическа станция след 2020 г., съобщава „Интерфакс“.

Изявлението беше направено във вторник от заместник министър-председателя Дмитрий Рогозин.

„Ние планираме, че МКС ни е необходима до 2020 г.“ – каза той.

Според Рогозин, след 2020 г. Русия възнамерява да използва средствата, отпуснати за пилотирани космическа програма, за  по-перспективни космически проекти.

Той припомни, че една трета от бюджета на  Роскосмос отива за пилотираната космическа програма. При това  вицепремиерът заяви, че „руският сегмент може да съществува независимо от американския, а  американският сегмент независимо от руския  – не може да съществува“.

Рогозин призна, че зависимостта за  МКС между Русия и  САЩ е взаимна, но за САЩ – повече, защото те не разполагат със собствени средства за доставяне на астронавти в орбита.

“ Ние разбираме, че Международната космическа станция – е крехка в буквалния и преносен смисъл, тема. Тук ние ще действаме много прагматично и няма да създаваме пречки за работа на МКС“- каза Рогозин .

„Ние имаме някакъв интерес, изразен от нашите американски колеги относно удължаването на срока на МКС до 2024 , но Федералната космическа агенция на науките и Фондацията за академични изследвания сега са готови да предложат някои нови стратегически моменти, свързани с по-нататъшното развитие на руската космическа програма след 2020 г.“ – каза Рогозин.

Очаква се, че през лятото Роскосмос ще представи  законопроекта пред правителството за  перспективни космически проекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *