Рогозин съобщи за забрана на GPS станциите в Русия

gpsЗабраната ще влезе в сила на 1 юни, ако САЩ не позволят монтаж на руските станции  GLONASS на своя територия.

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин заяви за спирането от   1 юни на работата на  станциите на американската навигационна система GPS на територията на Русия.

Според Рогозин, Русия може да предприеме такива мерки, ако не успее да постигне споразумение с Вашингтон, за разполагане на  наземни станции на  руската  сателитна навигационна система ГЛОНАСС в Съединените щати. Той увери, че това няма да се отрази на качеството на приемания сигнал от руски потребители на системата за навигация .

Заместник министър -председателят заяви, че руската страна в преговорите ще   представляват надзираваните от него Роскосмос и Министерството на външните работи. Рогозин заяви, че преговорите ще траят не повече от три месеца.

„Ние се надяваме , че при тези преговори ще се намерят решения, които ще възстановят пропорционалното  сътрудничество, а ако не, от 1 септември  функционирането на тези станции ще бъде спряно напълно“ – обясни той.

Роскосмос се е обърнал към американските власти за разрешение да построи няколко измервателни станции на системата GLONASS още през май 2012 г., но страните не са постигнали съгласие.

One thought on “Рогозин съобщи за забрана на GPS станциите в Русия

  1. Тая работа нещо мирише. Един ден, ще се окаже, че Путкин и Обамата просто са си играели на война…..Врагове ли? Дръжки..
    Живеят си баровския животец и нехаят за страданията на хората.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *