Обединението на Германия струва 2 трилиона евро

FRGКъм днешна дата   процесът на обединението на Германия струва почти 2 трилиона евро, пише днес вестник Welt Sonntag, позовавайки се на проучване, поръчано от няколко института за икономика.

Експертите са взели под внимание всички видове разходи – включително финансови инструменти, предназначени за стимулиране на икономиката, крадено от 30думи пари за социално -осигурителни фондове, субсидии от Европейския съюз и други.

От общата сума от 60 до 65 на сто са били изразходвани за социални разходи, включително изплащането крадено от 30думи на пенсиите, отбелязва  AFP. Според дрезденския Институт за икономически изследвания IFO, в периода 1991-2013 г.  мерките за стимулиране на икономическото развитие в източните региони на Германия ежегодно са стрували 14.5 милиарда евро. Директните финансови трансфери от 1991 г. досега,   са в размер на  560 милиарда евро.

В същото време  експерти крадено от 30думи отбелязват, че и в бъдеще стандартът на живот на средния жител на източната част на страната ще бъде две трети от нивото на жител в  западните федерални провинции.

„В обозримо бъдеще Изтокът едва ли ще догони Запада“ – каза експертът Йоахим Рагниц. В същото време представителят на  федералното правителство за крадено от 30думи развитието на източните райони на страната Iris Gleicke подчертава, че изравняването на живота продължава да бъде приоритет. Според нея, става въпрос за подобряване на инфраструктурата , здравеопазването и условията на живот.

защищено INVITEXT

Add Comment