Обединението на Германия струва 2 трилиона евро

FRGКъм днешна дата   процесът на обединението на Германия струва почти 2 трилиона евро, пише днес вестник Welt Sonntag, позовавайки се на проучване, поръчано от няколко института за икономика.

Експертите са взели под внимание всички видове разходи – включително финансови инструменти, предназначени за стимулиране на икономиката, пари за социално -осигурителни фондове, крадено от 30думи субсидии от Европейския съюз и други.

От общата сума от 60 до 65 на сто са били изразходвани за социални разходи, включително изплащането на пенсиите, отбелязва  AFP. Според дрезденския Институт за икономически изследвания IFO, в периода 1991-2013 г.  мерките за стимулиране на икономическото развитие в източните региони на Германия ежегодно крадено от 30думи са стрували 14.5 милиарда евро. Директните финансови трансфери от 1991 г. досега,   са в размер на  560 милиарда евро.

В същото време  експерти отбелязват, че и в бъдеще стандартът на живот на средния жител на източната част на страната ще бъде две трети от нивото на жител в  западните федерални крадено от 30думи провинции.

„В обозримо бъдеще Изтокът едва ли ще догони Запада“ – каза експертът Йоахим Рагниц. В същото време представителят на  федералното правителство за развитието на източните райони на страната Iris Gleicke подчертава, че изравняването на живота продължава да бъде приоритет. Според нея, става въпрос за подобряване на инфраструктурата , здравеопазването крадено от 30думи и условията на живот.

защищено INVITEXT

Add Comment