Ерата на антибиотиците е към своя край

Според Световната здравна организация, към 2020 г. повече от 80% от съществуващите антибиотици ще са ненужни , тъй като бактериите придобиват резистентност към тях.

Въпреки това лекарите не се отказват. И предлагат решения, които ще позволят създаването на нови поколения лекарства .

Пу Ян и колегите му от университета на Тексас са решили да използват най-големите врагове на всички бактерии – бактериофагите. Това са вируси, които могат да инфектират и да убиват бактерии. Бактериофагите са в изобилие в човешкото тяло, обяснява Янг. Повече от 90 % от човешката ДНК се съдържа в тях .

Бактериофагите лесно се програмират и могат да се борят с вредните бактерии , казва Янг. Тяхното основно предимство в сравнение със сегашните антибиотици е, че са безвредни за стомашно-чревния тракт .

„Например , ние можем да създадем коктейл от бактериофаги, който унищожава бактериите на холерата, но е безвреден за други бактерии , включително и в храносмилателния тракт“ – казва ученият.

Основната пречка за появата на такива лекарства е медицинска бюрокрация , казва Янг. За да се започнат експерименталните проучвания с пациенти, се изискват многобройни разрешителни, което забавя работата.

One thought on “Ерата на антибиотиците е към своя край

  1. ами невероятни трудности-защото бялата мафия има файда да се купуват повече лекарства и те да не лекуват.така стават все по богати мизерниците.но ще дойде и техния час……

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *