Връзката между зъбната хигиена и влошаване на паметта: нови смущаващи открития

 

Грижата за устата и зъбите е неразделна част от ежедневната ни хигиена. Нови изследвания обаче показват, че оралното ни здраве може да е свързано с нивата на когнитивната функция.

Според скорошно проучване, проведено от учени от Университета на Централен Ланкашър (Великобритания), има пряка връзка между оралното здраве и когнитивния спад.

Оралната хигиена и здравето на зъбите не само влияят върху здравето на венците, но могат да повлияят и на самия мозък.

Изследователи от Япония откриха връзка между загубата на зъби, заболяването на венците и промените в размера на хипокампуса, областта на мозъка, отговорна за паметта и болестта на Алцхаймер. Тези резултати подчертават важността на поддържането на здравето на зъбите, за да се поддържа не само устната кухина, но и мозъкът в добро състояние.

Изследванията на оралното здраве все повече се фокусират върху връзката му с когнитивната функция. Проучване, проведено върху 172 души в продължение на четири години, установи връзка между здравето на зъбите и размера на хипокампа. Въпреки че не е установена причинно-следствена връзка, тези открития могат да повлияят на решенията на зъболекарите относно нашето орално здраве.

Участниците в проучването, всички на възраст 55 и повече години, завършиха тестове за памет в началото на проучването и предоставиха данни за общото си здраве и медицинска история. Обемът на хипокампа е измерен с помощта на ЯМР в началото и четири години по-късно. Броят на зъбите на всеки участник също беше преброен и беше изследвана дълбочината на пародонталното сондиране, показател за здравето на венците.

Резултатите от изследването показват, че броят на зъбите и степента на заболяване на венците са свързани с промени в левия хипокампус на мозъка. При хора с леко заболяване на венците и по-малко зъби е имало бързо намаляване на размера на левия хипокампус. Всеки изгубен зъб увеличава скоростта на свиване на мозъка, еквивалентно на една година стареене на мозъка. От друга страна, хората с тежко заболяване на венците и повече зъби са имали по-бързо намаляване на размера на хипокампа. Допълнителният зъб ускорява свиването на левия хипокампус, което съответства на 1,3 години стареене на мозъка.

Тези резултати подчертават важността на правилната грижа за устната кухина и здравето на зъбите. Те също предполагат, че заболяването на венците може да има дългосрочни последици за когнитивната функция и здравето на мозъка.

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата – във Фейсбук:


© 2023 30dumi.eu All rights reserved!