Лех Валенса : Западът трябва да поговори с Русия по мъжки

leh valensaЛауреатът на Нобелова награда за мир и бивш полски президент Лех Валенса , в интервю за вестник Rzeczpospolita изрази доста твърда позиция за  положението в Украйна , настоявайки за драстични мерки срещу Русия.

По-специално Валенса смята, че е необходимо да се „говори с Путин по мъжки“.  Според него сега на Запад се „правят комбинации“ , а  трябва да се създаде международнa „комисия за солидарност“, която да  направи всичко, за да изключи Русия от световната икономическа система , значително да  ограничи способността и за търговия и енергийни доставки.

„Освен това светът трябва да преследва такива като Путин до Международния съд в Хага. Невъзможно е да се нарушават международните споразумения. Русия трябва да се застави да живее според принципите на XXI век“  – заяви бившият полски президент.

Виновник за ситуацията в Украйна Валенса счита и президента на САЩ Барак Обама. „По време на посещението му  в Полша ние трябва да  обясним на Обама, че именно отстъпките му по противоракетната отбрана доведоха до такива резултати.  Той сгреши и сега трябва да се коригира възможно най-скоро“ -каза бившият президент.

Трябва да се отбележи , че през декември Валенса в  интервю за Rzechpospolita предложи на  украинската опозиция да седне на масата за преговори с Виктор Янукович , тъй като тя все още не е готова да поеме властта. Ситуацията в опозицията той нарече „хаос“, а всеки „недемократичен“ начин за завземане на властта характеризира като грешка .

4 thoughts on “Лех Валенса : Западът трябва да поговори с Русия по мъжки

  1. Спомням си един случай когато заякът си поговорил с вълка по мъжки.

  2. Явно това е искал да каже, изкукалият Валенса

  3. „..че именно отстъпките му по противоракетната отбрана доведоха до такива резултати.“
    Как да разбираме тази теза?
    ПРО в Полша беше насочена срещу Иран и на Запад се кълняха, че няма никакво отношение към Русия.
    А сега излезе, че е била инструмент за възпиране на Русия!
    Вече втори апологет на политиката на НАТО се изпуска по темата ПРО в Източна Европа-преди него беше МакКейн, който заяви, че е трябвало да разположат системата на времето…

    На лъжата краката са къси!

  4. Кой да говори по мъжки?
    Ми то на Запад останаха там само курви и гейове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *