Само за жени: Интелектът на мъжа е отразен на лицето му

Оказва се, че всеки може да определи долко е умен един мъж, само като разгледа лицето му, твърдят учените. Изследователи от Чехия са установили, че наблюдател може лесно да определи истинския интелект на мъж , но не и на жена, само по  снимки .

Учените признават, че са озадачени как се получава това, след като оценката не се базира на  симетрията или местоположението на чертите на лицето.

Интелигентно лице

Екип от учени от Карловия университет в Прага са  използвали статични снимки на 40 мъже и 40 жени , за да проверят връзката между изчисленото ниво на интелигентност, възприемано според формата на лицето .

И мъжете, и жените точно определяли интелигентността на мъжете,  гледайки снимките на лицата им. Същото не може да се каже обаче за снимките на жени.

1

Проучването показа, че не съществува връзка между интелигентността и привлекателността,  или формата на лицето .

Хората могат лесно да определят за един мъж дали е умен , но не и за една жена . Това е възможно благодарение на факта, че често привлекателността  замъглява съжденията, а жените често се оценяват според привлекателността им.

2
Лицата, които се възприемат за умни, често са с удължена форма с голямо разстояние между очите , голям нос, леко повдигнати ъгълчета на устата, заострени, по-малко заоблена брадичка.

Обратно, по- ниското ниво на интелигентност е свързано с широки кръгли лица с близко разположени очи , къс нос, увиснали ъгли на устата и заоблена брадичка,  и тежък подбрадник.

Видове интелект

Въпреки това, учените не са намерили връзка между морфологичните характеристики и истинската интелигентност,  измервана  чрез IQ тест при мъжете и жените.

Изследователите твърдят, че два фактора , свързани с общия интелект се възприемат за интелигентност : подвижен и фигуративен интелект.

Подвижен интелект – това е способност за решаване на логически задачи, независимо от придобитите знания .

Фигуративният интелект описва способността за обработка на  обекти, като например изображения и форми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *