В IOS 7 откриха функция, която ще „промени света“

IOS 7Apple е включила в операционната система IOS 7 поддръжка за технологията Multipeer Framework Connectivity (MCF) , която  позволява да се обменят съобщения, снимки и други файлове без връзка с Интернет. Трансферът на данни се извършва от едно устройство на друго: чрез Wi – Fi мрежа или Bluetooth.

Една от първите,  която се възползва от новата функция е  компанията Open Garden, която пусна за „iPhone“ месинджъра  FireChat. Това приложение позволява да изпращате съобщения на дълги разстояния с  p2p – връзка – или, с други думи, когато между двамата събеседници има  друг iPhone с установен FireChat. Програмата не изисква регистрация , така че потребителите могат да разговарят в офлайн режим, запазвайки своята анонимност.

Достойнствата на  MCF не се ограничават до анонимния чат. По-важното е, че новата технология позволява да се създаде безжична   мрежа чрез отделни възли  (WMN), като интернет може да се „предава“ по веригата, от един възел към друг . По този начин достъп до интернет може да се получи там, където  няма клетъчни кули – например, в пещери , селски райони, метро, ??мазета и други места.

Сайтът  Cult of  Mac дава и пример с пешеходния маратон, който се провежда всяка година в планините Санта Круз, в северната част на Калифорния , където няма клетъчни комуникации. Благодарение на WMN – мрежата,  изградена с помощта на „iPhone“ , участниците в състезанието , доброволци и зрители ще могат да си „прехвърлят“ един на   друг интернета  по протежение на целия 47 -километров маршрут.

MCF ще бъде от полза за бедните страни и региони , които не могат да си позволят абонаментна такса за безжичен интернет. В допълнение, новата технология може да се използва за комуникация в бедстващи райони , където клетъчните кули са разрушени. А възможността за офлайн кореспонденция ще допадне и на тийнейджърите, когато родителите са блокирали достъпа им до интернет.

FireChat и неговите аналози могат да бъдат много популярни в страните, където има интернет цензура, понеже да се разкри идентичността на потребителя в рамките на WMN – мрежата е изключително трудно. И тъй като MCF -приложенията не използват интернет връзка, разговорът е невъзможен за „подслушване“ дистанционно.

3 thoughts on “В IOS 7 откриха функция, която ще „промени света“

  1. Ето така се прави , искат да шпионират , защо пък да не го легализират по този начин . ако е толкова важно и на всяка цена трябва да си получиш кореспонденцията какво правиш в пещерата или в гората . ако пък искаш да се кскриеш от всички защот и е включен телефона . още 100 неща има за които като се замисля започвам да се оглеждам къде са ми турили номер та не мога да го видя.

  2. Логото на новата програма ми прилича на импулсен пистолет,ябълката явно е измислила,как сами да се застреляме.Безплатен обяд няма…..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *