Хората вече са готови да се подчиняват на роботите

роботИзследователи от Университета на Манитоба , Канада, доказаха, че съвременният човек съвсем охотно се подчинява на роботи, без дори да забележи това.

По време на експериментите на две групи участници били  предложени за изпълнение определени задачи, които с течение на времето ставали все по-сложни. Първата група  получавала задачите си от човек, а втората – от робот.

Както се оказало , 70 % от втората група без да се противят изпълнявали разпорежданията на робота и го приемали за  упълномощен легитимен лидер. Освен това , участниците в експеримента дори се опитвали да си поговорят с робота.

В същото време само 46% от тези, които получили задачата си от робот, успели да я изпълнят. А участниците в експеримента , които работели с човек, се справили със задачите много по- успешно – имали 86% успеваемост.

Изследователите са установили, че ръководителят-човек се превръща в лидер заради авторитета си – това засега не може да осигури един робот.

Авторитетът на робота се оказал по-слаб, защото някои от участниците допускали,  че роботът – това е техника, която може да се счупи.

Канадските учени са уверени, че в рамките на няколко години или десетилетия, когато роботите ще демонстрират разбиране на това, което казват, техните заповеди ще се изпълняват по-охотно, отколкото заповедите на жив човек .

One thought on “Хората вече са готови да се подчиняват на роботите

  1. Никога не е късно научната фантастика да стане реалност – роботите да завладеят човешкият род . Докато отделните държави се борят за власт и надмощие , учените разработват все нови и нови поколения роботи – кога ли ще ипуснат контрола над тях ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *