Рар: Може да се окажем на ръба на трета световна

В сряда известният немски политолог и биограф на руския президент Владимир Путин , Александър Рар говори в Берлин пред представители на чуждестранни медии, пише австрийското издание Die Presse . По време на срещата  експертът обясни гледната точка на руско ръководство по така наречения Кримски конфликт.

Причината за конфликта , според Рар, е проектът за Споразумение за асоцииране на Украйна в ЕС, преговорите по  което са се водили тайно. „Путин се запознава с него през септември миналата година“.  „Като цяло , Кремъл не е против европейската интеграция на бившите съветски републики – казва експертът.

– Но когато се повдига въпроса „за единно пространство за  сигурност“, там алармират – не на последно място, защото Путин го разглежда като първа стъпка към членство в НАТО, така да се каже, „пресичане на неговата червена линия“.

Както бе посочено от Рар , ЕС иска да постигне това с всички средства. “ Свръхемоционалната реакция на Путин  предизвика последния ден на Олимпиадата в Сочи, когато е „свален“ украинският президент Виктор Янукович и в резултат светът не почете домакините на Игрите , а  демократичното движение в Украйна“ – казва Рар.

Така че сега Рар не изключва вероятността за „конфликт с   безпрецедентен мащаб“ „за бъдещето на Европа“, в който  Крим ще е само второстепенна сцена. „И Западът няма да е в състояние да разреши този конфликт чрез приемане на страните от ОНД в НАТО , защото тогава ние  ще се окажем на ръба на трета световна“ – предупреждава анализаторът.

По  Die Presse

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *