Либия, три години по-късно: захвърлената страна

„Преди три години, на 19-ти март 2011 г. , френската авиация, с подкрепата на ВВС на Великобритания и помощ от страна на Съединените щати, започна инвазията в Либия. Основна задача е да се помогне на либийските бунтовници, действащи на земята. Тази операция завършва след смъртта на диктатора Муамар Кадафи и падането на режима му . Тъжна годишнина : Либия днес е страна на ръба на катастрофата и, може би, в навечерието на разпадането си“ – пише Le Monde .

“ Опозицията и въоръжените бунтовнически групи не са в състояние да управляват страната с население от 8 милиона души, простираща се от бреговете на Средиземно море до африканските пустини. Няма и някакво ефективно правителство“ – пише в статията.

„Миналата седмица избяга министър-председателят Али Зейдан , уволнен от парламента за това, че не успя да поеме контрола над петролните съоръжения, особено тези, които са в източната част на страната , иззети от въоръжени групи“ – посочва изданието .

„Една от тях настоява за независимостта на Киренайка. Групата реши да продава черното злато за свои нужди и дори успя да натовари танкер. Този факт свидетелства за невъобразимия хаос, който цари в страната, а износът на петрол падна рязко : През 2011 г. е бил около 1, 5 милиона барела на ден, а в момента е само 235 000 барела „- посочва изданието .

“ Инвестициите са нула, икономическата активност също е нула. Престъпността в големите градове се е повишила до рекордни нива, а министър на вътрешните работи в страната няма. Тъжна ирония на историята : Лондон , Париж и Вашингтон не препоръчват на своите граждани да посещават Либия “ – пише вестникът.

Журналистът от „The Independent Патрик Кокбърн пише:“ Една от най-невероятните характеристики на събитията , които се случват в Либия днес, е практическата липса на интерес към Либия от тези страни, които така бодро се включиха във войната през 2011 г.“

Операцията , с подкрепата на Арабската лига и ООН, бе направена в момента, когато имаше опасения, че могат да започнат кланета в Бенгази. Сегашната ситуация в Либия повдига въпроса: възможно ли е такова безразличие към ситуацията, за която, волно или неволно са допринесли съответните страни“ – пита изданието.

Източник : Le Monde

2 thoughts on “Либия, три години по-късно: захвърлената страна

  1. да се готви за US демокрация и Украйна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *